Μικτά στοιχεία από Γαλλία, Ιταλία

Κινδύνους επισημαίνει για την οικονομία της ευρωζώνης η ελληνική προεδρία επαναδιατυπώνοντας ωστόσο την εκτίμηση της ΕΕ για ανάπτυξη 1,8% αυτό το έτος, την ίδια στιγμή που αντιφατικά macro στοιχεία έρχονται από Γαλλία και Ιταλία.

Μικτά στοιχεία από Γαλλία, Ιταλία
”Κινδύνους” διαβλέπει η ελληνική προεδρία για την ευρωοικονομία, διατηρώντας ωστόσο το 1,8% που έδωσε ως στόχο για την ανάπτυξη το 2003 η ΕΕ. Μικτά είναι τα στοιχεία που έρχονται από Γαλλία και Ιταλία.

Μιλώντας στο τέλος μιας ευρω-συνεδρίασης, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, κ. Χριστοδουλάκης, τόνισε πως η επιβράδυνση έχει παραταθεί περισσότερο από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν, εξαιτίας της γεωπολιτικής αβεβαιότητας αλλά και της αστάθειας των χρηματιστηρίων. Ωστόσο, ο κ. Χριστοδουλάκης επεσήμανε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης αναμένεται να επιταχυνθούν στο δεύτερο μισό του έτους.

Εξάλλου, η ιταλική καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο της εξαετίας τον Ιανουάριο, καθώς οι ανησυχίες για τις περικοπές θέσεων αλλά και η πιθανότητα πολέμου με το Ιράκ πλήττουν την αισιοδοξία των καταναλωτών.

Το κρατικό ινστιτούτο στατιστικών υπηρεσιών Isae ανακοίνωσε ότι ο δείκτης υποχώρησε στο 106,2, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 1996.

Αντίθετα, οι καταναλωτικές δαπάνες στη Γαλλία κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο της τριετίας το Δεκέμβριο, καθώς οι περικοπές φόρων ενθάρρυναν τους καταναλωτές να προχωρήσουν σε εξαγορές.

Οι δαπάνες σε αγαθά μεταποίησης σημείωσαν άνοδο 2,6%, ποσοστό διπλάσιο από αυτό που περίμεναν οι αναλυτές. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι δαπάνες νοικοκυριού αντιστοιχούν σε πάνω από το ήμισυ του γαλλικού ΑΕΠ, ενώ αυτές είναι που έχουν κρατήσει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, εκτός ύφεσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v