Η BMW ”κρατάει” τον DAX

Συνεχίζουν να υφίστανται οι πιέσεις των Hewlett-Packard και Lloyds στις ευρωαγορές, με τη Φρανκφούρτη να ”στηρίζεται” από τη BMW. Πτωτικό εκτιμάται και το κλίμα στη Wall, εν αναμονή των στοιχείων για την παραγωγικότητα, το δείκτη ISM και τις βιομηχανικές παραγγελίες.

Διατηρούνται οι πιέσεις εν μέρει στις ευρωπαϊκές αγορές, με τη Φρανκφούρτη να δέχεται τις ευεργετικές επιδράσεις της ανόδου των αυτοκινητοβιομηχανιών. Χαμηλότερα εκτιμάται και η έναρξη στη Wall, όπου αναμένονται τα στοιχεία για την παραγωγικότητα, το δείκτη ISM και τις βιομηχανικές παραγγελίες.

Στην αγορά του Λονδίνου τις απώλειες ενισχύουν οι μετοχές των ασφαλιστικών εταιριών, ύστερα από την ανακοίνωση της Merrill Lynch ότι οι βρετανικές ασφαλιστικές πιθανότητα θα δεχθούν υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας καθώς η πτώση των αγορών περικόπτει ακόμη περισσότερο την αξία των επενδύσεών τους μειώνοντας παράλληλα και τα κέρδη.

Πτώση καταγράφει η Aviva Plc., η μεγαλύτερη βρετανική ασφαλιστική, αλλά και η Prudential Plc., η δεύτερη μεγαλύτερη.

Ιδιαίτερα αρνητικά επηρεάζει τις αγορές και το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε για συρρίκνωση του ΑΕΠ της ευρωπαϊκής οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο του επομένου έτους.

Η βρετανική τράπεζα Lloyds σημειώνει απώλειες της τάξης του 3,7%, καθώς ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει έκτακτες χρεώσεις ύψους 165 εκατ. στερλίνων προκειμένου να καλύψει τις επισφάλειες από μια πρώην ασφαλιστική της μονάδα.

Πτώση κατά 2,1% καταγράφουν και οι μετοχές της Barclays, ύστερα από την ανακοίνωση για πτώση των κερδών του έτους για πρώτη φορά ύστερα από το 1997.

Απώλειες καταγράφουν και οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, καθώς η Hewlett-Packard αναθεώρησε προς τα κάτω την αύξηση των πωλήσεών της στο 2% από το 4%. Η STMicroelectronics υποχωρεί περί το 3,3%, ενώ και η Getronics καταγράφει απώλειες 13%.

Πτώση καταγράφει και η εταιρία ελαστικών Michelin, καθώς η ιαπωνική ανταγωνιστική της Bridgestone αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του έτους κατά 43%.

Αντίθετα, υψηλά κέρδη περί το 3% σημειώνει ο τίτλος της BMW, ύστερα από την αύξηση του μεριδίου που κατέλαβε στην αμερικανική αγορά το Νοέμβριο.

Ο δείκτης FTSE 100 διαμορφώνεται στις 4034,9 μονάδες με πτώση 0,99% ενώ και ο CAC 40 υποχωρεί κατά 0,22% στις 3215,31 μονάδες. O DAX προσπαθεί να διατηρηθεί σε θετικό έδαφος, διαμορφούμενος στις 3289,07 μονάδες με κέρδη 0,26%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v