Φόβοι για συρρίκνωση του ΑΕΠ στο 2003 (update)

Ακόμη περισσότερο εντάθηκαν οι πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια, ύστερα από την προειδοποίηση της Κομισιόν για πιθανή συρρίκνωση του ΑΕΠ της ευρωζώνης στο α΄ τρίμηνο του 2003. Παράλληλα, ο δείκτης PMI κατέγραψε άνοδο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Φόβοι για συρρίκνωση του ΑΕΠ στο 2003 (update)
Τις ανησυχίες της για πιθανή συρρίκνωση του ΑΕΠ του α΄ τριμήνου εξέφρασε η Κομισιόν, εκτίμηση που εάν επαληθευτεί θα αποτελέσει τη δεύτερη μόλις φορά στη διάρκεια της δεκαετίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο ρυθμός ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας υπολογίζεται στο -0,2% και +0,2%, ποσοστό που είναι σαφώς χαμηλότερο σε σχέση με τους υπολογισμούς των αναλυτών που έκαναν λόγο για ανάπτυξη 0,3%.

Εξάλλου, σύμφωνα με ξεχωριστή αναφορά της ΕΕ, η άνοδος του ΑΕΠ για το τρίτο τρίμνηνο του 2002 διαμορφώνεται στο 0,3%, ποσοστό αντίστοιχο με τις εκτιμήσεις.

Παράλληλα, ο κλάδος των εταιριών παροχής υπηρεσιών, οι οποίες αντιστοιχούν στο ήμισυ του ΑΕΠ της ευρωζώνης, έχουν αποτρέψει την οικονομία της περιοχής να περιέλθει σε ύφεση, καθώς η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώνεται.

Από το Σεπτέμβριο έχει εμφανιστεί κάποια βελτίωση, σχολιάζουν επιχειρηματικά στελέχη, ωστόσο οι πελάτες ακόμη επιθυμούν να ξοδεύουν όσο το δυνατό λιγότερα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα στελέχη των αεροπορικών κυρίως εταιριών εμφανίζονται πιο αισιόδοξα, καθώς, όπως σχολιάζουν μπορεί οι καταναλωτές να περιορίσουν τις δαπάνες τους, ωστόσο το μόνο που δεν θα αλλάξουν είναι οι μετακινήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v