Macro ανησυχίες πιέζουν την Ευρώπη (update)

Η πτώση των εταιριών του τηλεπικοινωνιακού κλάδου ύστερα από αρνητικά σχόλια επενδυτικών οίκων για υψηλές τιμές των μετοχών τους, σε συνδυασμό με την υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην ευρώζωνη το Νοέμβριο σε χαμηλό πενταετίας, δημιουργούν αρνητικό κλίμα στις ευρωαγορές.

Η αντιστροφή του κλίματος (και της κατεύθυνσης) για τις μετοχές του τηλεπικοινωνιακού κυρίως κλάδου, αλλά και η διαμόρφωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη σε χαμηλό πενταετίας, οδηγούν σε απώλειες τις ευρωαγορές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρώπη υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο της πενταετίας το Νοέμβριο, καθώς ενισχύθηκαν οι φόβοι για την ανεργία.

Απαρατήρητη φαίνεται να περνάει και η ανακοίνωση της μείωσης του αριθμού των ανέργών κατά 6.000 στη Γαλλία τον Οκτώβριο, για δεύτερη μόλις φορά στη διάρκεια του έτους. Ο δείκτης της ανεργίας παρέμενει στο 9%.

Η France Telecom, οι μετοχές της οποίας έχουν υπερδιπλασιαστεί από το τέλος του έτους, καταγράφει πτώση 4,3% κοντά στα 18 ευρώ. Η γαλλική πρώην μονοπωλιακή υποβαθμίστηκε σε underweight από equal weight, από την Morgan Stanley, η οποία χαρακτήρισε την τωρινή τιμή της μετοχής ”παράλογη”.

Η Nokia καταγράφει πτώση 1,8% στα 19,50 ευρώ, περιορίζοντας στο 45% τα κέρδη που έχει καταγράψει στη διάρκεια του τριμήνου. Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες οι μετοχές της μεγαλύτερης εταιρίας κατασκευής κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών.

Εξάλλου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Lehman Brothers, οι προσδοκίες των αναλυτών για τα κέρδη της Nokia ίσως είναι πολύ υψηλές.

Κατά 3,4% υποχωρεί και η Vodafone, καθώς η Deutsche Bank υποβάθμισε τη μετοχή της σε hold από buy. Αντίθετα, εντυπωσιακά κέρδη της τάξης του 23% καταγράφει η μετοχή της Fresenius Medical Care, καθώς διευθέτησε την παροχή αποζημιώσεων για αμίαντο ύψους 15 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης FTSE 100 διαμορφώνεται στις 4141,5 μονάδες με απώλειες 1,07%, ενώ ακολουθεί ο DAX με πτώση 0,28% στις 3351,20 μονάδες. Ο CAC 40 υποχωρεί κατά 0,47% στις 3314,50 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v