Με υψηλές απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές

Με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση για άλλη μια φορά οι ευρωπαϊκές αγορές, ύστερα από τα απογοητευτικά στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία, αλλά και την αντίστοιχη αρνητική πορεία στην αγορά της Wall Street.

Έντονα αρνητικό παρέμεινε μέχρι τέλους το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, κυρίως εξαιτίας των απωλειών του τηλεπικοινωνιακού κλάδου αλλά και της υποχώρησης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού ινστιτούτου Ifo, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στο 87,3 το Νοέμβριο από το 87,7 του προηγούμενου μήνα, με τους αναλυτές να σχολιάζουν ότι τα στοιχεία αυτά εντείνουν τις πιέσεις προς την ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια.

Εξάλλου, σημαντική πτώση κοντά στο 10% κατέγραψαν οι μετοχές της France Telecom, εν μέσω έντονου παρασκηνίου σχετικά με πιθανή έκδοση νέων μετοχών καθώς και πώλησης της μονάδας κινητής τηλεφωνίας Orange. Η τελευταία κατέγραψε πτώση 5,2%.

Η Deutsche Telekom ακολούθησε τη γαλλική ανταγωνιστική της υποχωρώντας κατά 7%, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι οποιαδήποτε φημολογούμενη κίνηση από την France Telecom, θα έχει αρνητικές συνέπειες στη γερμανική εταιρία.

Πτώση κατά 4% κατέγραψε και η βρετανική Vodafone, ενώ και η ανταγωνιστική mmO2 υποχώρησε κατά 10%. Με απώλειες κοντά στο 9% ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η σουηδική Ericsson, ύστερα από εκτιμήσεις αναλυτών που αφορούσαν στην κοινοπραξία με την Sony και την απαιτούμενη προσπάθεια παρουσίασης νέων προϊόντων.

Όσον αφορά στον κλάδο των media, η Vivendi Universal σημείωσε άνοδο 3,4% ύστερα από την ανακοίνωση εξασφάλισης δανείων αρκετών για την απόκτηση του μεριδίου της Cegetel.

Παράλληλα, η βρετανική Carlton Communications, η οποία συγχωνεύεται με την ανταγωνιστική της Granada, σημείωσε άνοδο 8,2% καθώς η εταιρία προσέφερε ελπίδες στον κλάδο των media, καθώς ανακοίνωσε ότι τα έσοδα από τις διαφημίσεις θα αυξηθούν κατά 2% για το έτος.

Ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4071,0 μονάδες με απώλειες 1,245, ενώ και ο CAC 40 κατέγραψε πτώση 2,44% στις 3215,19 μονάδες. Ο DAX διαμορφώνεται στις 3227,71 μονάδες, με πτώση 2,17%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v