Με απώλειες έκλεισαν τη συνεδρίαση οι ευρωαγορές

Με απώλειες ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι ευρωπαϊκές αγορές, ”χάνοντας” σημαντικό μέρος των κερδών της προηγούμενης εβδομάδας, εν μέσω ανησυχιών ότι η ανάκαμψη της ευρωζώνης θα καθυστερήσει σε σχέση με την αντίστοιχη σε ΗΠΑ και Βρετανία.

Πτωτικά έκλεισαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι ευρωπαϊκές αγορές, εν μέσω ανησυχιών για την ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης σε σχέση με την αντίστοιχη σε ΗΠΑ και Βρετανία.

Κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία σχετικά με τον πληθωρισμό στη Γερμανία αλλά και τις φήμες για συγχώνευση μεταξύ γαλλικών τραπεζών, ενίσχυσαν αρχικά τις κύριες ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, με το κλίμα ωστόσο να αντιστρέφεται καθώς επικράτησαν οι φόβοι για την οικονομία.

Υψηλόβαθμο στέλεχος της UBS Warburg σχολίασε ότι οι προσδοκίες των επενδυτών για την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη αρχίζουν και υποχωρούν καθώς οι ανησυχίες σχετικά με την αύξηση των φόρων προτρέπει τους επενδυτές να προτιμούν τις ΗΠΑ αντί της Ευρώπης ως στόχο κάθε νέας επένδυσης.

Τις απόψεις αυτές φαίνεται ότι συμμερίζεται και η JP Morgan, η οποία υποβάθμισε την ευρωζώνη σε underweight, ενώ διατήρησε τη σύσταση overweight για τη βρετανική οικονομία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναβαθμίστηκαν στο neutral από underweight.

Η Credit Lyonnais εκτινάχθηκε κατά 29%, καθώς η BNP Paribas στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου εξαγόρασε το 10,9% που κατείχε η γαλλική κυβέρνηση στην Lyonnais, έναντι του ποσού των 2,2 δισ. ευρώ. Αργότερα η BNP προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σχετικά με πιθανή προσφορά για την πλήρη εξαγορά της Lyonnais.

Η μετοχή της BNP Paribas υποχώρησε κατά 8% ενώ και η Credit Agricole σημείωσε πτώση 2,3%. Η Societe Generale, η κύρια ανταγωνιστική της BNP, σημείωσε αύξηση 5,2%.

Η Allianz, ο γερμανικός ασφαλιστικός και τραπεζικός όμιλος που επίσης θεωρείται πιθανός ενδιαφερόμενος για την Credit Lyonnais, σημείωσε άνοδο 1,7%.

Πτωτικές τάσεις κατέγραψαν και οι μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου, με την BP να υποχωρεί περί το 0,7%, την TotalFinaElf να σημειώνει πτώση 1% και την RoyalDutch Petroleum να περιορίζει τις απώλειες μόλις στο 0,6%.

Ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4122,2 μονάδες με απώλειες 1,27%, ενώ ακολούθησε και το Παρίσι με πτώση 0,315 στις 3295,68 μονάδες. Ο DAX διαμορφώνεται στις 3284,20 μονάδες με πτώση 1,10%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v