Σειρά της Nokia να ”αναστατώσει” τις ευρωαγορές

Οι ανακοινώσεις των Barclays και Nokia έστειλαν σε κατακόρυφη πτώση τις ευρωπαϊκές αγορές, με τις μετοχές του τραπεζικού αλλά και του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, να υποχωρούν σε μεγάλο ποσοστό. Ανάλογο κλίμα διαμορφώνεται και στην αμερικανική αγορά.

Σε έντονα αρνητικό μετατράπηκε το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές ύστερα και από την αρνητική προειδοποίηση της Nokia, που ήρθε να προστεθεί στην προειδοποίηση της βρετανικής τράπεζας Barclays.

Οι μετοχές της Nokia υποχώρησαν περί το 7%, καθώς η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρία κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις κινητών τηλεφώνων των εταιριών του κλάδου στο επόμενο έτος, θα αυξηθούν κατά 10%, έναντι προηγουμένων εκτιμήσεων για 15%.

Η ανταγωνιστική της σουηδική Ericsson υποχώρησε περί το 6,7% ενώ και η γαλλική του κλάδου, Alcatel, σημείωσε πτώση 2,2%. Η STMicroelectronics σημείωσε απώλειες της τάξης του 4,1%.

Η επίσης γαλλική Vivendi Universal κατέγραψε πτώση κοντά στο 5% εν μέσω αναφορών ότι σχεδιάζει να αναλάβει τον έλεγχο της Cegetel. Κατά 5,4% υποχώρησε και ο τίτλος της France Telecom, καθώς η Les Echos δημοσίευσε ότι η γαλλική τηλεπικοινωνιακή ετοιμάζεται να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της μονάδας κινητής τηλεφωνίας Orange έναντι του ποσού των 4,7 δισ. ευρώ.

Η βρετανική τράπεζα Barclays σημείωσε απώλειες της τάξης του 6,3% καθώς προειδοποίησε ότι τα κέρδη του έτους θα διαμορφωθούν στο κατώτατο όριο των προσδοκιών, καθώς οι συνθήκες της αγοράς παραμένουν δυσμενείς.

Οι ανταγωνιστικές της Lloyds TSB και Royal Bank of Scotland κινήθηκαν χαμηλότερα κατά 2% και 3,1% αντίστοιχα. Η Commerzbank σημείωσε απώλειες 6,2% ύστερα από την αρνητική προειδοποίηση για τα κέρδη αλλά και την υποβάθμιση από τη Merrill Lynch.

Η γαλλική ασφαλιστική Axa σημείωσε απώλειες 5,6% ύστερα από την υποβάθμισή της σε sell από την UBS Warburg. Χαμηλότερα κατά 2,5% κινήθηκε και η μετοχή της Credit Agricole, ύστερα από την ανακοίνωση παραίτησης του προέδρου Μαρκ Μπούε.

Ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με πτώση 1,90% στις 4075,4 μονάδες, ενώ ακολούθησε και ο CAC 40 στο Παρίσι με απώλειες 2,32% στις 3222,26 μονάδες. Ο δείκτης DAX διαμορφώνεται στις 3284,66 μονάδες με πτώση 2,83%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v