Ασφαλιστικές και Wall ”ματώνουν” την Ευρώπη

Εκτεταμένες απώλειες καταγράφουν οι ευρωαγορές, οδηγούμενες από τον ασφαλιστικό κλάδο, ο οποίος πιέζεται από την απόφαση της αντασφαλιστικής Scor να εκδώσει νέες μετοχές αξίας 400 εκατ. ευρώ. Πτωτικό άνοιγμα ”δείχνουν” τα futures για τη Wall, εν αναμονή σημαντικών στοιχείων από καταναλωτικές δαπάνες και προσωπικό εισόδημα.

Μεγάλες απώλειες καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς πιέσεις ασκεί στον ασφαλιστικό κλάδο η απόφαση της αντασφαλιστικής Scor να εκδώσει νέες μετοχές αξίας 400 εκατ. ευρώ, ενώ μεγαλώνει η ανησυχία για το σημερινό άνοιγμα της Wall Street, μετά και τη σημαντική πτώση της Παρασκευής.

Το ”κόκκινο έδαφος” θα επισκεφτεί και στο σημερινό άνοιγμα η Wall Street, όπως δείχνουν τα futures, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα στοιχεία- κλειδί από καταναλωτικές δαπάνες και προσωπικό εισόδημα.

Εξάλλου, απογοητευτικά κρίνουν οι επενδυτές τα συμπεράσματα της Ετήσιας Συνάντησης για την Οικονομία που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον. Εκεί, ΔΝΤ, G7 και Παγκόσμια Τράπεζα, διαπίστωσαν επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάκαμψης.

Εκτεταμένες απώλειες (3,62%) εμφανίζει ο δείκτης FTSE 100, πέριξ των 3.765 μονάδων, εν μέσω πιέσεων από τις ασφαλιστικές εταιρίες, αλλά και λόγω της πτωτικής συνεδρίασης της Παρασκευής στη Wall Street. Εξάλλου, αυξημένη εμφανίστηκε η καταναλωτική πίστη στη Βρετανία τον Αύγουστο στα 1,992 δισ. λιρών, έναντι των 1,973 δισ. δολ. του Ιουλίου.

Απώλειες κατά 5,40% σημειώνει αυτή την ώρα ο γαλλικός δείκτης CAC 40, στις 2.791 μονάδες, με τη μεγαλύτερη αντασφαλιστική της Γαλλίας, τη Scor να χάνει το 32% της αξίας της, μετά την απόφασή της να εκδώσει νέες μετοχές αξίας 400 εκατ. ευρώ.

Σημαντική πτώση 4,59% καταγράφει και ο δείκτης DAX στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, στις 2.784 μονάδες, με τα κυβερνητικά πλάνα για περικοπές δαπανών ή/και αύξηση στη φορολογία να ανησυχούν τους επενδυτές, σχεδόν το ίδιο με την πιθανή εμπλοκή της Γερμανίας στο Ιράκ.

Αρνητική επίδραση ασκεί εξάλλου η απόφαση της Commerzbank να δεσμεύσει περισσότερα κεφάλαια για επισφαλή δάνεια, όπως και οι δημοσιευθείσες διαφωνίες του υπουργού οικονομικών H. Eichel για τυχόν απομάκρυνση από το σύμφωνο σταθερότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v