Σε υψηλά 5 μηνών ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη

Με ρυθμούς 2,2% έτρεξε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Σεπτέμβριο, ποσοστό που αντιστοιχεί σε υψηλά 5 μηνών, ενώ στα 2,779 δισ. ευρώ ανήλθε το πλεόνασμα εμπορικού ισοζυγίου της Ιταλίας τον Ιούλιο. Παράλληλα στα 1,937 δισ. στερλ. αυξήθηκε η καταναλωτική πίστη στη Βρετανία.

Σε υψηλά 5 μηνών ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη
Σε υψηλά 5 μηνών διαμορφώθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη ζώνη του ευρώ, για το μήνα Σεπτέμβριο, κυρίως λόγω των αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων και των τροφίμων.

Αναλυτικότερα, με ρυθμούς της τάξεως του 2,2% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, έναντι 2,1% τον Αύγουστο και σε πλήρη συνάφεια με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Η αύξηση κατά 45% στις τιμές των καυσίμων, οι οποίες σταθμίζονται με ποσοστό 9% στον δείκτη τιμών, αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα για την ενίσχυση του πληθωρισμού, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς.

Εξάλλου, στα 2,779 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της Ιταλίας για τον Ιούλιο εκ των οποίων τα 1,339 δισ. ευρώ αφορούν συναλλαγές με κράτη της ευρωπαϊκής ένωσης.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί η αύξηση της καταναλωτικής πίστης στη Βρετανία για το μήνα Αύγουστο, διαμορφούμενη στα 1,992 δισ. στερλίνες, έναντι 1,937 δισ. στερλ. τον Αύγουστο και εκτιμήσεων για 1,8 δισ. στερλινών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v