Τα πορίσματα από το forum στην Ουάσιγκτον

Η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει, αλλά με αργότερους του αναμενομένου ρυθμούς. Αυτό ήταν σε γενικές γραμμές το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν το ΔΝΤ, το G7, αλλά και αρκετοί υπουργοί οικονομικών (μεταξύ των οποίων και ο κ. Χριστοδουλάκης), κατά τις εργασίες της ετήσια συνάντησης για την παγκόσμια οικονομία, που διεξήχθη στην Ουάσιγκτον.

Τα πορίσματα από το forum στην Ουάσιγκτον


Την άποψη που θέλει την παγκόσμια οικονομία να ανακάμπτει αλλά με αργότερους του αναμενομένου ρυθμούς φαίνεται να επιβεβαίωσαν τα πορίσματα του ”Forum για την παγκόσμια Οικονομία” που διεξήχθη στην Ουάσιγκτον με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, των 7 πλουσιότερων κρατών, αλλά και πολλών υπουργών οικονομικών από διάφορες χώρες.

Κατά τις εργασίες της συνδιάσκεψης, στην οποία συμμετείχε και ο Ν. Χριστοδουλάκης, επισημάνθηκε επίσης η ανησυχία για την πτώση των χρηματιστηριακών αγορών, όπως και εκτιμήσεις για την περαιτέρω πορεία τους.

Αξιωματούχοι του ΔΝΤ επαναδιατύπωσαν την παραίνεση για χαλαρότερη οικονομική πολιτική, η οποία μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή αν οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να κινούνται πτωτικά.

Ο υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ Πωλ Ο’ Νηλ τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη και η Ιαπωνία να ”αναλάβουν δράση”, ώστε να συμβάλλουν στην παγκόσμια ανάπτυξη. Ευρωπαίος αξιωματούχος, διέψευσε την πληροφορία, που θέλει να ασκούνται απευθείας πιέσεις από τις ΗΠΑ στην ΕΚΤ, ώστε να μειωθούν τα επιτόκια και να τονωθεί η ανάπτυξη.

Αναφορικά με την εταιρική εμπιστοσύνη, παράγοντες του ΔΝΤ δήλωσαν πως οι θεσμικές αλλαγές στις ΗΠΑ, θα βοηθήσουν να στηριχθεί η εμπιστοσύνη. Για τις αναδυόμενες αγορές, τόσο το G7, όσο και το ΔΝΤ, τόνισαν, ότι η ανάπτυξη στις ασιατικές ”emerging markets” σημειώνει αξιοπρόσεκτη ανάταση, ενώ στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, αυξάνεται η πιθανότητα τα βασικά τους μεγέθη να εμφανιστούν χειρότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v