Ασφαλιστικές και G7 ρίχνουν την Ευρώπη

Οι επιφυλακτικές προβλέψεις για τη διεθνή οικονομία από το G7, αλλά και η πτωτική πορεία των μετοχών ασφαλιστικών εταιριών, οδηγούν στο κόκκινο τους δείκτες των κυριότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, στην έναρξη της εβδομάδας.

Σημαντική υποχώρηση από το ξεκίνημα της συνεδρίασης παρουσιάζουν οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς από τη μία οι ασφαλιστικές εταιρίες από την άλλη οι αναπτυξιακοί φόβοι, πιέζουν τα χρηματιστήρια.

Λίγο μετά το άνοιγμα, ο CAC 40 στο Παρίσι οδηγεί την πτώση καθώς πέφτει κατά 3,40% και ακολουθούν ο DAΧ στο -2,07% και λιγότερο ο FTSE 100.

Τα σχόλια των ειδικών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας στη συνεδρίαση του G7, και η γενικότερη επιφυλακτικότητα που εκφράστηκε ότι ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράκ θα βυθίσει περισσότερο τη διεθνή οικονομία, αυξάνοντας τις τιμές του πετρελαίου, και περιορίζοντας την κατανάλωση, αναμένεται να επηρεάσει την πορεία των ευρωαγορών στο ξεκίνημα της εβδομάδας.

Οι αναλυτές τόνιζαν στα προσυνεδριακά τους σχόλια, ότι οι έως τώρα φόβοι που εκφράζονταν από σχεδόν ανεπίσημα χείλη, επιβεβαιώθηκαν τώρα τόσο από το G7, όσο και από το ΔΝΤ, γεγονός που θα πιέσει τους χρηματιστηριακούς δείκτες.

Παράλληλα, σε επίπεδο κλάδων και μετοχών, τα κακά εταιρικά νέα που ανακοίνωσαν ή που έπονται από τις ασφαλιστικές θα σκιάσουν περαιτέρω το κλίμα. Συγκεκριμένα, οι μετοχές των AXA, ING Group αναμένεται να υποχωρήσουν σημαντικά ύστερα από την ανάλογη πτώση τους στη Wall την Παρασκευή, ενώ και η Scor, η μεγαλύτερη γαλλική αντασφαλιστική, κινείται ήδη από το άνοιγμα πτωτικά, καθώς ανακοίνωσε ότι θα πωλήσει 400 εκατ. μετοχές.

Αναλόγως, πορεία υποχώρησης αναμένεται να ακολουθήσουν και οι αεροπορικές εταιρίες όπως οι British Airways και Delta Air Lines, που λόγω μειωμένης κερδοφορίας περικόπτουν κι άλλο το εργατικό δυναμικό τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v