Τέλος της ανοδικής κίνησης στην Ευρώπη;

Μπερδεύει το άνοιγμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον DAX να ξεκινά ανοδικά για να ”γυρίσει” στο κόκκινο μόλις λίγα λεπτά αργότερα, και το Παρίσι να επηρεάζεται αρνητικά από την παραμονή του δείκτη ανεργίας Αυγούστου στο 9%, πέριξ δηλαδή των ”υψηλών” 22 μηνών, επιβεβαιώνοντας τους αναλυτές που εξέφραζαν ερωτηματικά για τη συνέχιση της ανοδικής κίνησης.

Αρνητικά συναισθήματα το πρωί της Παρασκευής, καθώς οι ευρωαγορές ξεκίνησαν μικτά η γερμανική και με πτώση το Παρίσι, κυρίως λόγω της δημοσιοποιήσης του δείκτη ανεργίας Αυγούστου στο 9%, δηλαδή κοντά σε ”υψηλό” 22 μηνών.

Λίγο μετά το άνοιγμα ο DAX διαπραγματευόταν μεταξύ +0,05% - +0,30%, για να ”γυρίσει” λίγο μετά στο -0,71% ενώ πτώση 1,25% καταγράφει ο γαλλικός CAC, επηρεασμένος από τα μακροοικονομικά στοιχεία. Πτωτικά κατά 0,31% άνοιξε και ο λονδρέζικος FTSE 100.

Πάντως εκτιμάται ότι οι ευρωαγορές θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν και δικές τους εταιρικές ειδήσεις, με τους αναλυτές ωστόσο να κάνουν λόγο για μικτή πορεία καθώς αφενός ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά το κλείσιμο της αγοράς υψηλής τεχνολογίας στη Φρανκφούρτη, αφετέρου πτωτικά αναμένεται να κινηθεί ο κλάδος των ασφαλειών.

Συγκεκριμένα, πτωτικά αναμένεται να διαπραγματευτεί η μετοχή της Aegon, της μεγαλύτερης γερμανικής ασφαλιστικής, μετά τις αρνητικές εκτιμήσεις ότι η εταιρία έχει απολέσει όλα τα κέρδη του 2001, γεγονός που εκτιμάται ότι θα επηρεάσει αρνητικά το σύνολο του κλάδου.

Θετικά, πάντως προβλέπεται ότι θα κινηθεί πλήθος άλλων ευρωπαϊκών μετοχών όπως οι Bank of Ireland, Pearson, μετά την καλή χθεσινή τους πορεία στη Wall. Ανοδικά κινείται από την αρχή και η μετοχή της Santander Central Hispano μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης ότι σχεδιάζει να εξαγοράσει 10% - 15% της Banco Espanol de Credit.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v