Συνεχίστηκε το αρνητικό κλίμα στις ευρωαγορές

Με το ”γνώριμο” αρνητικό πρόσημο ”έκλεισαν” οι ευρωαγορές, πιεζόμενες από την πτωτική πορεία του Dow και τον αρνητικό δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ, σε μια συνεδρίαση όπου οι δεικτοβαρείς πετρελαϊκοί και τραπεζικοί κλάδοι κατέγραψαν αξιοσημείωτες απώλειες και την κακή ψυχολογία των επενδυτών να αποτυπώνεται στα ταμπλό.

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για άλλη μια συνεδρίαση, εν μέσω πιέσεων από ένα ”μείγμα” δυσάρεστων εταιρικών νέων, αρνητικών μακροοικονομικών (δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ) στοιχείων και γενικότερης ανησυχίας.

Στο Λονδίνο το αρνητικό άνοιγμα της Wall (Dow), η πολεμική φιλολογία των τελευταίων ημερών αλλά και το έντονο κλίμα απαισιοδοξίας που διακατέχει τους επενδυτές, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, διαμόρφωσαν το πλαίσιο μέσα στο οποίο ο δείκτης FTSE 100 παρέμεινε στα χαμηλά 6 ετών περίπου.

Στους κλαδικούς τομείς πιέσεις δέχθηκαν οι τραπεζικές και οι φαρμακευτικές μετοχές, ενώ οι πετρελαϊκές δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των αναλυτών, καταγράφοντας και αυτές απώλειες.

Στο Παρίσι οι μετοχές της Alcatel, της Vivendi, της Societe Generale και της BNP Paribas κατέγραψαν αξιοσημείωτες απώλειες, οδηγώντας χαμηλότερα τον CAC 40.

Στη Γερμανία και στον απόηχο της εκλογικής νίκης Σρέντερ ο DAX κινείται αρνητικά κυρίως λόγω των πιέσεων από τραπεζικές, τεχνολογικές και ασφαλιστικές μετοχές, ενώ η αναβάθμιση της Deutsche Telekom από τη UBS δεν φαίνεται ικανή να αναστρέψει τις τάσεις.

Στις 3.671 μονάδες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο δείκτης FTSE 100 υποχωρώντας κατά 1,8%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες ύψους 1,8%, διαμορφούμενος στις 2.742 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχωρεί κατά 2,42%, διαμορφούμενος στις 2.843 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v