”Χωνεύουν” την εκλογική νίκη Σρέντερ οι ευρωαγορές

Μικτά ξεκίνησαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, με τον DAX να εναλλάσσει πρόσημα προσπαθώντας να ”αφομοιώσει” το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών και τις άλλες αγορές να παρακολουθούν με ενδιαφέρον τα τεκταινόμενα στη Γερμανία.

Μικτά ξεκίνησαν τη χρηματιστηριακή εβδομάδα οι ευρωαγορές προσπαθώντας να ”αφομοιώσουν” το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία, που δεν φαίνεται να αλλάζει και πολύ τα πράγματα.

Λίγο μετά το άνοιγμα ο DAX βρισκόταν στο -1,31% για να ”γυρίσει” λίγο μετά στο +0,19% και ο γαλλικός CAC να κερδίζει 0,21%, έχοντας βρεθεί για λίγο και με αρνητικό πρόσημο, ενώ το κλίμα σύγχυσης ακολουθεί και ο FTSE που υποχωρεί κατά 0,12%.

Με το βλέμμα στραμμένο στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας αναμένεται να παραμείνουν κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς το αποτέλεσμα των εκλογών στη χώρα με καγκελάριο ξανά τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, εκτιμάται ότι θα ”πιέσει” κάπως τους δείκτες.

Και αυτό γιατί σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι αμφίβολο το κατά πόσο η νέα κυβέρνηση θα μπορέσει να εγγυηθεί βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στην έως τώρα ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης. Η εκλογική νίκη του Σρέντερ και των Πρασίνων, χαρακτηρίστηκε η δυσκολότερη από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αναδεικνύοντας το κλίμα αναποφασιστικότητας μεταξύ των ψηφοφόρων. Το γεγονός αυτό εκτιμάται ότι θα ”πιέσει” σημαντικά τον DAX.

Σε επίπεδο κλάδων και μετοχών, η μετοχή της Aviva (που έχει από τις αρχές του έτους απολέσει 57% της αξίας της), της μεγαλύτερης βρετανικής ασφαλιστικής εταιρίας αναμένεται να οδηγήσει την πτώση του ασφαλιστικού κλάδου, καθώς ανακοίνωσε ότι θα χρειαστεί να δαπανήσει και άλλα χρήματα προκειμένου να ορθοποδήσει η εταιρία στη βρετανική αγορά.

Ωστόσο, ανοδικά αναμένεται να κινηθούν οι πετρελαϊκές μετοχές με αιχμή τις ΒΡ και Shell, μετά την εκτόξευση των τιμών πετρελαίου σε ”υψηλό” 19μήνου λόγω νέας αλλαγής στάσης από πλευράς Ιράκ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v