Δραματικές απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

Βαριές απώλειες γνώρισαν στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς τα απογοητευτικά macro από τη Γαλλία και οι ζημίες της Swiss Life, προστέθηκαν στο ήδη αρνητικό κλίμα που υπήρχε από τις ΗΠΑ. Η Φρανκφούρτη διαμορφώνεται στο χαμηλότερο των πεντέμιση ετών.

Με δραματικές απώλειες έκλεισαν τη συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς τόσο το αρνητικό κλίμα από ΗΠΑ όσο και οι ανάλογες εταιρικές ανακοινώσεις, δεν άφησαν περιθώριο για αντίσταση. Σε χαμηλό πεντέμιση ετών η Φρανκφούρτη.

Επιπλέον, η προειδοποίηση τόσο της JP Morgan σχετικά με την κερδοφορία του τρίτου τριμήνου όσο και αυτή της εταιρίας πληροφορικής Oracle όσον αφορά στις χαμηλές πωλήσεις, επέτειναν το ήδη αρνητικό κλίμα.

Αναλυτής της Merrill Lynch σχολιάζει ότι η πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές οφείλεται κατά κύριο λόγο στα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία από Γερμανία και Γαλλία, καθώς στις απώλειες στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία υποχώρησε απροσδόκητα κατά 1% τον Ιούλιο, έναντι εκτιμήσεων για άνοδο 0,1%, ενώ και η γερμανική βιομηχανική παραγωγή σημείωσε πτώση 1%. Επιπρόσθετα, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης αυξήθηκε πάνω από το όριο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η ελβετική ασφαλιστική Swiss Life γνώρισε υψηλές απώλειες άνω του 12%, καθώς ανακοίνωσε μεγαλύτερες από ό,τι αναμενόταν ζημίες για το πρώτο εξάμηνο, που ανήλθαν στα 386 εκατ. ελβετικά φράγκα.

Ο FTSE 100 έκλεισε στις 3865,4 μονάδες με πτώση 3,97%, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε κατά 3,59% στις 3000,98 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη η πτώση ανέρχεται στο 4,71%, με το δείκτη DAX να διαμορφώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο των πεντέμιση ετών, στις 3134,05 μονάδες.

Επιπλέον, κατά 8% χαμηλότερα κινήθηκε και η μετοχή της Alcatel, ενώ και η γαλλική τράπεζα Societe Generale κατέγραψε απώλειες ύψους 5,5%. Μεταξύ των ασφαλιστικών, πτώση 6,6% σημείωσε η μετοχή της Axa.

Ο γερμανικός κολοσσός Allianz έχασε περί το 3% ενώ και η ολλανδική ING κατέγραψε απώλειες 6,5%. Η Prudential σημείωσε πτώση 5% ενώ η βρετανική Royal & Sun Alliance υποχώρησε κατά 7,2%.

Πτώση κατά 4,5% σημείωσε και ο τίτλος της Philips, καθώς η UBS Warburg περιέκοψε την τιμή στόχο για την εταιρία στα 18 από τα 28 ευρώ. Ακολούθησε και η Siemens, με πτώση 4,5%.

Η αρνητική ανακοίνωση της Oracle έπληξε και τις ευρωπαϊκές εταιρίες του κλάδου, με την SAP να υποχωρεί κατά 3,7% και την Cap Gemini να καταγράφει απώλειες ύψους 1,3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v