Κράτησαν λίγο τα χαμόγελα στις ευρωαγορές

Έντονα πτωτικό το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές το πρωί της Τετάρτης, καθώς, αφενός το μη ικανοποιητικό κλείσιμο της Wall, αφετέρου κακές εταιρικές ειδήσεις στην ευρωπαϊκή αγορά, αλλά και η υποχώρηση του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής στη Γαλλία, επηρεάζουν αρνητικά τις ευρωαγορές.

Πτωτικό άνοιγμα στις ευρωαγορές, που επηρεάζονται αρκετά τόσο από εταιρικά και μακροοικονομικά μεγέθη, όσο και από την πορεία της Wall.

Λίγο μετά το άνοιγμα, ο DAX υποχωρεί κατά 2,09% και ο γαλλικός CAC 40 κατά 2,24%, ενώ ακολουθεί και ο λονδρέζικος FTSE με πτώση 1,69%, χάνοντας ουσιαστικά όλα τα χθεσινά κέρδη.

Η άσχημη χθεσινή πορεία της Wall, που δεν κατάφερε να κρατήσει την αρχική ανοδική τάση, επηρεασμένη από την αδιαλλαξία της κυβέρνησης Μπους στην πρόταση του Ιράκ, αναμένεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, να έχει αντίκτυπο και στη σημερινή πορεία των ευρωαγορών.

Εκτός όμως του γενικού τεταμένου κλίματος, οι αναλυτές εκτιμούν ότι αρνητικά στην ψυχολογία των επενδυτών θα επιδράσουν τα μέτρια αποτελέσματα εταιριών όπως η Swiss Life, που ανακοίνωσε τις υψηλότερες ζημίες στην ιστορία της, και η J.P. Morgan Chase & Co που περιόρισε τις προβλέψεις της για τα συνολικά μεγέθη του έτους, λόγω επισφαλών δανείων.

Πτωτική πορεία αναμένεται να ακολουθήσει και η SAP, μετά την ανακοίνωση ότι η θυγατρικής της Oracle, σημείωσε μεγαλύτερη υποχώρηση πωλήσεων στο ενιάμηνο από ότι ανέμεναν οι αναλυτές. Παράλληλα, σε αρνητικό έδαφος αναμένονται και οι μετοχές των Barclays και ABN Amro, η μετοχή της οποίας απώλεσε σε ένα μήνα 20% της αξίας της, λόγω των δανείων της προς την υπερχρεωμένη MobilCom.

Εν τω μεταξύ -τουλάχιστον όσον αφορά στη γαλλική αγορά- αρνητικά αναμένεται να επηρεάσει η υποχώρηση του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής Ιουλίου κατά 1%, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 0,2%. Η εξέλιξη αυτή επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες για το ρυθμό ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό μόλις 0,3% - 0,6% το τρέχον τρίμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v