Αναπόφευκτη η επίδραση της Wall στις ευρωαγορές

Άμεση ήταν η αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών στην αλλαγή κλίματος στη Wall Street, καθώς αμέσως μετά την υποχώρηση της αμερικανικής αγοράς, οι ευρωπαϊκοί δείκτες εξανέμισαν τα κέρδη τους, κλείνοντας μάλιστα με υψηλές απώλειες.

Για άλλη μια φορά οι ευρωπαϊκές αγορές ”παραδόθηκαν” στις ορέξεις της Wall Street, καθώς απώλεσαν τα κέρδη τους και οδηγήθηκαν σε υψηλές απώλειες ύστερα από την αλλαγή κλίματος στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου.

Η ανακοίνωση της υποχώρησης του Ιράκ και της αποδοχής των επιθεωρητών του ΟΗΕ χωρίς όρους, οδήγησε σε κατακόρυφη πτώση τις πετρελαϊκές τιμές. Αντίστοιχη ήταν και η πορεία των μετοχών των εταιριών του κλάδου, με τις Royal Dutch/Shell, BP και TotalFina να κλείνουν με απώλειες.

Ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με απώλειες 0,47% στις 4025,1 μονάδες, ενώ ακολούθησε και το Παρίσι με πτώση 0,93% στις 3112,83 μονάδες. Η Φρανκφούρτη κυμαινόταν στις 3286,81 μονάδες με πτώση 0,97%.

Αντίθετα, υψηλά κέρδη κατά 4,5% κατέγραψε η μετοχή της Air France, ύστερα από δημοσιεύματα του Τύπου που ανέφεραν ότι η εταιρία μελετά την εξαγορά μεριδίου συμμετοχής στην ανταγωνιστική ολλανδική KLM. Υψηλότερα κινήθηκαν και οι υπόλοιπες μετοχές του κλάδου, με την BA να κερδίζει 1,9%, και τη γερμανική Lufthansa να σημειώνει άνοδο περί το 4%.

Με μεγάλες απώλειες άνω του 7% έκλεισε η μετοχή της γαλλικής Alcatel, καθώς η μονάδα της Optronics ανακοίνωσε ότι περιμένει πτώση 5% στα έσοδα του τρίτου τριμήνου. Ανάλογη ήταν και η πορεία της Ericsson, η οποία κατέγραψε πτώση 6,5%.

Άνοδο κατά 3% περίπου σημείωσε η μετοχή της Nokia, ανακοινώνοντας ότι θα απολύσει περί τους 300 εργαζόμενους. Κέρδη κατέγραψε και η KPN, περί το 2%.

Θετική ήταν και η πορεία των εταιριών κατασκευής φαρμάκων, με τις AstraZeneca και GlaxoSmithKline να σημειώνουν άνοδο κατά 2,1% και 1,7% αντίστοιχα.

Αντίθετα, νέα υψηλή πτώση κατά 30% αυτή τη φορά κατέγραψαν οι μετοχές της British Energy, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η εταιρία οδηγείται στη χρεοκοπία, ύστερα μάλιστα και από σχετικό δημοσίευμα των Financial Times

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v