Με απώλειες έκλεισε η Ευρώπη πλην Λονδίνου

Το πτωτικό κλίμα που επικρατεί στη Wall Street ήδη από την έναρξη της συνεδρίασης, είναι ο κύριος λόγος που η αγορά του Λονδίνου περιόρισε τα κέρδη της στο κλείσιμο και οδήγησε σε απώλειες Φρανκφούρτη και Παρίσι. Κέρδη 181% καταγράφει η μετοχή της MobilCom.

Το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην αμερικανική αγορά έπληξε και τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, με το Λονδίνο να περιορίζει τα κέρδη του και τους Παρίσι και Φρανκφούρτη να οδηγούνται σε απώλειες. Κατά 181% ενισχύεται η μετοχή της MobilCom.

Στην αγορά του Λονδίνου τα κέρδη διατήρησαν κυρίως οι μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου, με τις BP και Shell να καταγράφουν ουσιαστική άνοδο κατά 3% και 2,4% αντίστοιχα.

Σημαντική άνοδο περί το 10% σημειώνουν και οι μετοχές της Premier Oil, καθώς η εταιρία ανακοίνωσε ότι πρόκειται να προχωρήσει σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης ύψους 430 εκατ. στερλίνων.

Θετικά κινήθηκαν και οι φαρμακοβιομηχανίες, με τη GlaxoSmithKline και την ανταγωνιστική AstraZeneca να κερδίζουν περί το 0,6%. Ωστόσο την παράσταση έκλεψε η MobilCom, με τη μετοχή της να κερδίζει ακόμη και 300% ύστερα από την ανακοίνωση οικονομικής ενίσχυσης ύψους 400 εκατ. ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση. Λίγο αργότερα, περιόρισε τα κέρδη της στο 181%.

Υψηλότερα κινήθηκαν και οι υπόλοιπες μετοχές του τηλεπικοινωνιακού κλάδου, με τη Vodafone να σημειώνει άνοδο περί το 2,2%, καθώς δημοσιεύματα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έκαναν λόγο για πιθανή εξαγορά της γαλλικής Cegetel έναντι 9 δισ. στερλίνων.

Επιπλέον, η Moody’s αναβάθμισε τις France Telecom και Orange, ενώ και η Morgan Stanley αναβάθμισε την Orange σε equal weight, δίνοντας τιμή στόχο τα 6,20 ευρώ.

Ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4044,3 μονάδες με άνοδο 0,91%, ενώ το Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,45% στις 3141,95 μονάδες. Ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωνε πτώση 1,66% στις 3305,52 μονάδες.

Αντίθετα, το αρνητικό κλίμα επέτεινε ο κλάδος των ασφαλιστικών εταιριών, με τη Swiss Life να υποχωρεί περί το 2,5%, τη Munich Re να καταγράφει απώλειες ύψους 4,8% και την Allianz να σημειώνει πτώση 2%.

Μεικτό ήταν το κλίμα για τις τράπεζες, ύστερα από ανακοίνωση της Bundesbank που προειδοποιούσε για χαμηλότερα κέρδη του κλάδου το 2002. η Deutsche Bank κυμαινόταν οριακά προς τα κάτω, ενώ η Commerzbank κατέγραφε απώλειες 2,1%.

Αντίθετα, η Abbey National επιβεβαίωσε τις αναφορές σχετικά με περικοπές 3.000 εργαζομένων, οδηγώντας τη μετοχή της υψηλότερα κατά 1,8%. Άνοδο κατέγραψε και η Royal Bank of Scotland, περί το 0,7%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v