Ισχυρή πτώση για τις ευρωαγορές

Ο ορυμαγδός αρνητικών μακροοικονομικών στοιχείων από τις ΗΠΑ, οι επιφυλάξεις που κράτησε ο Γκρίνσπαν για την οικονομία των ΗΠΑ, αλλά και νέα από το εταιρικό μέτωπο οδήγησαν στο βαθύ κόκκινο τις ευρωαγορές.

Πικρή γεύση φαίνεται να άφησε στους επενδυτές η ομιλία Γκρίνσπαν, τα αρνητικά μακροοικονομικά νέα από τις ΗΠΑ, αλλά και η πιθανότητα επιθέσεως στο Ιράκ, στοιχεία τα οποία διαμόρφωσαν έντονα πτωτικές τάσεις στις ευρωαγορές.

Στο Λονδίνο οι επενδυτές θορυβήθηκαν από τα αρνητικές μακροοικονομικές ενδείξεις και ιδιαίτερα από την αύξηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας, γεγονός που σε συνδυασμό με τις αναφορές Γκρίνσπαν για κινδύνους αύξησης των επιτοκίων και μείωσης της παραγωγικότητας, αναζωπύρωσε τις ανησυχίες των επενδυτών για την ανάκαμψη στην ισχυρότερη οικονομία της υφηλίου.

Στο αρνητικό κλίμα συνέτεινε και η υποβάθμιση της Vodafone από την UBS, αλλά και η υποχώρηση της BAE, αφού τα αποτελέσματά της δεν ικανοποίησαν τους αναλυτές.

Στο Παρίσι τα δυσάρεστα νέα για την διεύρυνση του ελλείμματος στις ΗΠΑ, που αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημά της, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, πίεσαν το δείκτη με τους επενδυτές να προχωρούν σε αθρόες ρευστοποιήσεις τίτλων.

Στο εταιρικό μέτωπο η έντονη φημολογία που κυριαρχούσε για πιθανή παραίτηση του προέδρου της France Telecom δημιούργησε αρνητικό κλίμα για την μετοχή και τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο γενικότερα.

Στη Γερμανία οι τεχνολογικές μετοχές οδηγούν την πτώση, ενώ τα γεγονότα από τις ΗΠΑ δεν αφήνουν αλώβητη την αγορά.

Στις 4.084 μονάδες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο δείκτης FTSE 100, υποχωρώντας κατά 2,99%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 ”έκλεισε” αρνητικά κατά 4,57%, διαμορφούμενος στις 3.241 μονάδες.

Στην Φρανκφούρτη ο DAX καταγράφει απώλειες ύψους 3,59%, διαμορφούμενος στις 3.456 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v