Η Μπεζ Βίβλος ”τρομάζει” τις ευρωαγορές

Σαφώς επηρεασμένα, όπως τονίζουν οι αναλυτές, από τα στοιχεία της αμερικανικής Μπεζ Βίβλου για υποχώρηση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, ξεκίνησαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς ζωντανεύει εκ νέου η ανησυχία μιας διπλής ύφεσης στην οικονομία.

Αρνητικό το ξεκίνημα ύστερα από δύο ημέρες τεχνικής ανόδου στις ευρωαγορές, που δείχνουν σαφώς επηρεασμένες από τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης το τελευταίο 2μηνο στις ΗΠΑ.

Λίγο μετά το άνοιγμα, ο DAX υποχωρεί κατά 1,19% στις 3541,98 μονάδες, ενώ και ο CAC 40 υποχωρεί σημαντικά κατά 1,67%. Την πτωτική τάση ακολουθεί και ο FTSE 100 κατά 1,06%.

Ύστερα από δύο συνεχόμενες ημέρες τεχνικής αντίδρασης, οι αναλυτές φαίνεται να επιστρέφουν στο κλίμα ανησυχίας της προηγούμενης εβδομάδας, ειδικά μετά τα στοιχεία από τη Μπεζ Βίβλο για υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το τελευταίο 2μηνο.

Οι ίδιοι εκφράζουν την ανησυχία τους για τη διατήρηση της ανοδικής τάσης, τονίζοντας ότι εφόσον εταιρίες κολοσσοί όπως οι Royal Philips Electronics και Credit Suisse Group μειώνουν τις προσδοκίες τους από την αμερικανική αγορά, τα πράγματα για άλλες μικρότερες εταιρίες είναι δυσοίωνα.

Οι αναλυτές κάνουν λόγο για ένα είδος σοκ από την αμερικανική οικονομία που θα οδηγήσει τις ευρωαγορές σε αναζήτηση ταυτότητας. Πτωτικά, αναμένεται να κινηθεί η μετοχή της Vodafone, μετά την υποβάθμισή της από τη UBS, η οποία άλλαξε τη σύστασή της από ”strong buy” σε ”hold”.

Σε επίπεδο ευρωπαϊκών μετοχών, πτωτικά –λόγω κακών οικονομικών μεγεθών- αναμένεται να κινηθεί η Credit Agricole, για τον ίδιο λόγο η μετοχή της Baloise Holding, ενώ ανοδική ανάσα αναμένεται να δώσει η Ericsson, μετά τις δηλώσεις του Κερτ Χέλστρομ ότι η κορυφαία εταιρία τηλεπικοινωνιακού υλικού ότι θα επιστρέψει στην κερδοφορία το 2003, αφού περικόψει το κόστος κατά 5,3 δισ. δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v