”Βουτιά” για τις ευρωαγορές

Τον έντονα πτωτικό τόνο έδωσαν στις ευρωαγορές οι ανησυχίες, τόσο για την κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ (δηλώσεις Γκρίνσπαν), όσο και η διαφαινόμενη επίθεση κατά του Ιράκ με την αύξηση στα καύσιμα, που θα επιφέρει.

Εντονα πτωτικές ήταν οι τάσεις που κυριάρχησαν την Παρασκευή στις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, με τα δυσμενή στοιχεία από τις ΗΠΑ να ”κερδίζουν στα σημεία τα θετικά”, αλλά βαρύνουσα και την ανησυχία για την επικείμενη επίθεση στο Ιράκ και την διαφαινόμενη αύξηση του πετρελαίου.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με απώλειες 1,88%, στις 4.008 μονάδες. Κλάδοι που δέχτηκαν τις περισσότερες πιέσεις ήταν αυτοί της τεχνολογίας, των τραπεζών και των ασφαλιστικών. ”Θετική”, εκτιμάται από τους αναλυτές η παραμονή του δείκτη υψηλότερα των 4.000 μονάδων.

Σημαντικές απώλειες σημείωσε και το Παρίσι με μόνο δύο από τις μετοχές του CAC 40 να σημειώνουν θετικό πρόσημο. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο δείκτης έκλεισε 2,8% χαμηλότερα, ενώ είναι το τρίτο ”σερί” επταήμερο που καταγράφονται απώλειες. Στο -2,64% και τις 3.156 μονάδες ο CAC 40.

Με λιγότερες απώλειες σε σχέση με νωρίτερα- που πάντως αρκούν για να χαρακτηριστούν ”μεγάλες”- κινείται αυτή την ώρα ο δείκτης DAX (2,19%, 3.346 μονάδες). Οι επενδυτές στην Φρανκφούρτη επηρεάζονται, όπως εκτιμούν αναλυτές, αφενός από τις παρατηρήσεις Γκρίνσπαν (Πέμπτη), αφετέρου από τις προειδοποιήσεις των εταιριών Lucent και Honeywell.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v