Υποχώρηση εξ’ Αμερικής στις ευρωαγορές

Πτωτικά, όπως άλλωστε αναμενόταν ξεκίνησαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εμφανώς επηρεασμένα από την πτωτική τάση της Wall, και εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία. Οι χιλιοταλαιπωρημένοι κλάδοι τεχνολογίας και ημιαγωγών, οδηγούν για ακόμη μια φορά την υποχώρηση.

Με τάσεις υποχώρησης, ακολουθώντας κατά πόδας τη Wall, ξεκίνησαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, με τους κλάδους ημιαγωγών και τεχνολογίας να οδηγούν την πτώση.

Λίγο μετά το άνοιγμα, ο γερμανικός DAX οδηγεί την πτώση βρισκόμενος στο -1,07% και ακολουθεί ο CAC 40 που υποχωρεί κατά 0,88%. Από το πτωτικό ρεύμα δεν γλιτώνει ούτε ο FTSE 100 που βρίσκεται στο -0,80%.

Η απαισιοδοξία, ή τουλάχιστον η επιφυλακτικότητα, φαίνεται να έχει επιστρέψει στους κύκλους των Ευρωπαίων αναλυτών, οι οποίοι ύστερα από την χθεσινή πτώση της Wall και τη σαφή δήλωση Γκρίνσπαν ότι σε περίπτωση πολέμου η οικονομία των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί, εκτιμούν ότι οι ευρωαγορές θα κινηθούν σήμερα σε αρνητικό έδαφος.

Κλάδοι όπως αυτοί των ημιαγωγών και τηλεπικοινωνιών, αναμένεται να κινηθούν πτωτικά με αιχμή μετοχές όπως οι STMicroelectronics, Royal Ahold και Axa, ύστερα και από τη σημαντική χθεσινή πτώση τους στη Wall. Παράλληλα, υποχώρηση αναμένεται και για τη μετοχή της MobilCom, μετά την ανακοίνωση της France Telecom ότι θα σταματήσει να τη χρηματοδοτεί.

Αλλά και στην ίδια τη μετοχή της γαλλικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών αναμένεται να υπάρξει κινητικότητα, καθώς τα μεγέθη που ανακοίνωσε για το α’ εξάμηνο ήταν απογοητευτικά και οδήγησαν στην παραίτηση του CEO, Μισέλ Μπον.

Οι μακροοικονομικές συστάσεις Γκρίνσπαν για σφιχτότερο έλεγχο δαπανών, επισημαίνουν οι αναλυτές, βρίσκουν αποδέκτες και στην ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ το μήνυμα λιτότητας του Ευρωπαίου Βιμ Ντούϊζενμπεργκ αναμένεται να κρατήσει μακριά από τις αγορές του επενδυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v