Η διαλακτικότητα του Ιράκ ωθεί τις ευρωαγορές

Χαμόγελα το πρωί της Τρίτης στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες ωθούνται υψηλότερα, επηρεαζόμενες κυρίως από την απόφαση του Ιράκ να δεχθεί τους επιθεωρητές του ΟΗΕ χωρίς όρους, γεγονός που μειώνει τις πιθανότητες άμεσης επέμβασης των ΗΠΑ στην περιοχή και ενισχύει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Σε θετικό έδαφος με το άνοιγμα οι ευρωαγορές, με τους επενδυτές να φαίνονται πρόθυμοι να επανατοποθετηθούν κρίνοντας ότι ο φόβος άμεσης πολεμικής σύρραξης στο Ιράκ απομακρύνεται.

Λίγο μετά το άνοιγμα, ο γαλλικός CAC 40 βρίσκεται στο +2,76% και τις 3228,52 μονάδες, ενώ ακολουθούν ο DAX με άνοδο 2,58% και ο λονδρέζικος FTSE που καταγράφει άνοδο 0,99% -άλλωστε ήταν και ο μόνος που έκλεισε ανοδικά χθες.

Το γεγονός της ημέρας πάντως, είναι ότι χαλαρώνουν οι ανησυχίες για άμεση παρέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ, μετά την ανακοίνωση του δεύτερου ότι αποδέχεται την επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ άνευ όρων. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα λειτουργήσει κατευναστικά στις πιέσεις που ασκούνται τις τελευταίες ημέρες στις κεφαλαιαγορές, οι οποίες έχουν λόγο να κινηθούν ανοδικά.

Την απόφαση του Ιράκ ακολούθησε ”βουτιά” των τιμών πετρελαίου κατά 4,8%, αλλά σύμφωνα με τους αναλυτές, η αναμενόμενη πτώση και στις πετρελαϊκές μετοχές δεν θα επηρεάσει σημαντικά τους δείκτες, που θα ωφεληθούν περισσότερο από την ενδυνάμωση της επενδυτικής ψυχολογίας.

Την υποχώρηση του πετρελαίου, εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει ανοδική πορεία των μετοχών αεροπορικών εταιριών όπως των British Airways, Lufthansa αλλά και της Bayer (που χρησιμοποιεί παράγωγα πετρελαίου για την κατασκευή χημικών φαρμάκων) καθώς θα μειωθούν οι δαπάνες για καύσιμα αυξάνοντας τα λειτουργικά αποτελέσματα των εταιριών.

Ωστόσο, μελανό σημείο, αναμένεται να παραμείνει για δεύτερη ημέρα η πορεία των ασφαλιστικών με αιχμή τη Zurich Financial Services, η οποία ανακοίνωσε την πώληση μετοχών της αξίας 2,5 δισ. δολαρίων προκειμένου να αυξήσει τα μεγέθη της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v