”Μαύρη Δευτέρα” για τις ευρωαγορές

Οι πιέσεις στο δείκτη Nasdaq, οι αρνητικές ειδήσεις από το μακροοικονομικό πεδίο των ΗΠΑ και η γενικότερη απογοήτευση των επενδυτών αναφορικά με την κερδοφορία των αμερικανικών εταιριών, οδήγησαν σε χαμηλά 6, 5 και 5 1/2 ετών Βρετανία, Γαλλία και τη Γερμανία αντίστοιχα.

Με σημαντικές απώλειες ”υποδέχθηκαν” τη νέα εβδομάδα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αδυνατώντας να αντισταθούν στην αρνητική πορεία της Wall Street, αλλά και στα αποθαρρυντικά εταιρικά νέα.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε σε χαμηλά 6 ετών περίπου κυρίως λόγω των απωλειών που καταγράφει ο δείκτης τεχνολογίας Nasdaq, αλλά και από τις ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία των εταιρικών κερδών στις ΗΠΑ.

Στο Παρίσι το χρηματιστήριο βρέθηκε σε επίπεδα που είχε να αντικρίσει από το 1997, ύστερα από τις πιέσεις που δέχθηκαν οι τεχνολογικές μετοχές, αλλά και λόγω των αποθαρρυντικών στοιχείων από το δείκτη των δεικτών στις ΗΠΑ, όπου για τον Αύγουστο μειώθηκε κατά 0,2%.

Στη Γερμανία οι δηλώσεις του νικητή των εκλογών και νυν πρωθυπουργού Γκ. Σρέντερ, πως αναμένονται δύσκολες στιγμές (hard times), αλλά και η υποβάθμιση της ασφαλιστικής Munich Re, πιέζουν το DAX ο οποίος διαμορφώνεται σε χαμηλά 5 1/2 ετών περίπου.

Αναλυτές της αγοράς αποδίδουν την παραπάνω υποχώρηση, μεταξύ άλλων και στην νίκη του συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών/ Πρασίνων, αφού οι Γερμανοί δε φάνηκε να θεωρούν ικανοποιητική την έως τώρα ακολουθείσα οικονομική πολιτική, ιδιαίτερα στο θέμα της ανεργίας, ενώ η δήλωση του Λευκού Οίκου πως η Γερμανία χρειάζεται ”αρκετή δουλειά” για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων τους, επέτεινε το βαρύ κλίμα και τη δυσαρέσκεια των επενδυτών αναφορικά με την πολιτική Σρέντερ.

Στις 3.739 μονάδες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο δείκτης FTSE 100, καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 3,13%%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε κατά 3,34% διαμορφούμενος στις 2.794 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX καταγράφει απώλειες ύψους 4,80%διαμορφούμενος στις 2.918 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v