Σρέντερ και... οικολογία πιέζουν το DAX

Έντονα αρνητικό έχει μετατραπεί το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές και ιδιαίτερα στη Φρανκφούρτη, με εμφανείς τις επιπτώσεις από την τελική επικράτηση του Σρέντερ και την ραγδαία αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Αρνητικό άνοιγμα προμηνύεται στη Wall λόγω των ανακοινώσεων της JDS Uniphase, ενώ οι πιέσεις στο δολάριο αποδίδονται στα επικείμενα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ.

Υψηλές απώλειες καταγράφουν οι ευρωαγορές, με το φαινόμενο να γίνεται ιδιαίτερα έντονο στην περίπτωση της Φρανκφούρτης, καθώς η νίκη του Σρέντερ στις προεδρικές εκλογές και η υποβάθμιση της Munich Re πιέζουν τον DAX.

Ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου, εν μέσω αισιοδοξίας ότι η αύξηση των τιμών του πετρελαίου θα ενισχύσει και τα εταιρικά κέρδη του κλάδου.

Η BP, η τρίτη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρία, καταγράφει άνοδο κατά 2,9% ενώ και η Shell Transport κερδίζει περί το 1,5%. Άνοδο περί το 2% σημειώνει και η μετοχή της TotalFina.

Αντίθετα, σημαντικές απώλειες άνω του 4,5% σημειώνει ο τίτλος της ασφαλιστικής Munich Re, καθώς η Schroder Salomon Smith Barney υποβάθμισε την εταιρία σε underperform.

Αναλυτές σχολιάζουν ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός πως ο Σρέντερ θα πρέπει πλέον να ”τα βγάλει πέρα” έχοντας ήδη χάσει σημαντικό ποσοστό από τις προηγούμενες εκλογές.

Μάλιστα, οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, Volkswagen και DaimlerChrysler, υποχωρούν περί το 1%, εν μέσω ανησυχιών ότι το κόμμα των Πρασίνων είναι πιθανό να θέσει νέους περιβαλλοντολογικούς φόρους. Εξαιτίας παρόμοιων ανησυχιών υποχωρεί και ο τίτλος της ενεργειακής RWE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v