Οι τράπεζες παρασύρουν εκ νέου τις ευρωαγορές

Με έντονες απώλειες συνεχίζουν τη συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές αγορές, με αιχμή τους τραπεζικούς τίτλους, ενώ η απροσδόκητη υποχώρηση των καταναλωτικών δαπανών στη Γαλλία και το ιστορικό χαμηλό της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ολλανδία ενίσχυσε περαιτέρω τις ανησυχίες ότι η ανάπτυξη της ευρωζώνης δεν είναι σε θέση να βοηθήσει τα εταιρικά κέρδη.

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι ευρωαγορές ύστερα και από την αναπάντεχη υποχώρηση των καταναλωτικών δαπανών στη Γαλλία, που υποδηλώνει ότι η ανάπτυξη των οικονομιών της ευρωζώνης δεν μπορεί να ενισχύσει τα εταιρικά κέρδη.

Κατά 0,1% υποχώρησαν οι καταναλωτικές δαπάνες στη Γαλλία τον Αύγουστο, σε σχέση με τις εκτιμήσεις για άνοδο 0,2%, ενώ την ίδια στιγμή η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ολλανδία διαμορφώθηκε σε χαμηλό ιστορικό. Χωρίς επίδραση, μέχρι στιγμής, η ανακοίνωση για τον πληθωρισμό σε τέσσερα γερμανικά κρατίδια, καθώς τα ποσοστό παρουσίασαν οριακές μεταβολές.

Πτώση 3,6% καταγράφουν οι μετοχές της Lafarge, της μεγαλύτερης εταιρίας κατασκευαστικών υλικών παγκοσμίως, ενώ και η Suez, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία διαχείρισης νερού παγκοσμίως, σημειώνει απώλειες 6,2%.

Μεγάλες απώλειες σημειώνουν και οι μετοχές των τραπεζών, καθώς, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, θα είναι δύσκολο για τις τράπεζες να αυξήσουν την κερδοφορία τους εάν επιβραδυνθεί η ανάπτυξη των οικονομικών μεγεθών.

Η ABN Amro καταγράφει πτώση κοντά στο 9%, ενώ και η BNP Paribas υποχωρεί κατά 6,1%. Αντίστοιχες είναι και οι απώλειες στον κλάδο των ασφαλειών, με τη βρετανική Aviva να υποχωρεί κατά 6,6% και την ολλανδική Αegon κατά 5,5%.

Πτώση 7% καταγράφει και ο τίτλος της BT Group, καθώς η Credit Suisse First Boston υποβάθμισε την τηλεπικοινωνιακή εταιρία σε underperform από neutral.

Απώλειες 4,1% και για τον τίτλο της Reuters, καθώς η Morgan Stanley περιέκοψε την τιμή στόχο για την εταιρία κατά 29% στις 220 πένες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v