Αναπτυξιακοί φόβοι πλήττουν τις ευρωαγορές

Πτωτικό το ξεκίνημα των κυριότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι μετά και τις επιφυλάξεις Γκρίνσπαν για την παγκόσμια οικονομία, οι επενδυτές θα διατηρούν στάση επιφυλακής απέναντι στις αγορές, η πτωτική πορεία των οποίων δεν έχει σταματήσει. Το ενδιαφέρον σήμερα εστιάζεται στον γερμανικό δείκτη Ifo που αναμένεται να έχει υποχωρήσει για τέταρτο συνεχή μήνα.

Πτωτικό, όπως άλλωστε αναμενόταν, το άνοιγμα των διεθνών χρηματιστηρίων, με τους επενδυτές να διατηρούν στάση επιφυλακής για νέες τοποθετήσεις, και το φόβο νέας ύφεσης να ξαναζωνταντεύει.

Λίγο μετά το άνοιγμα, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 1,79% και ο γαλλικός CAC κατά 0,62%, ενώ από το πτωτικό κανάλι δεν ξεφεύγει ούτε ο FTSE 100.

Μετά τις επιφυλάξεις για τη σταθερότητας της παγκόσμιας οικονομίας που εξέφρασε χθες ο επικεφαλής της FED, Άλαν Γκρίνσπαν, και την πορεία που ακολούθησε η Wall, οι εκτιμήσεις για την πορεία των ευρωαγορών κάνουν λόγο για επιφυλακτικότητα των επενδυτών, λόγω νέων φόβων για την ανάκαμψη.

Σε επίπεδο μετοχών, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η νευρικότητα θα συνεχιστεί, καθώς τα εταιρικά νέα που προκύπτουν είναι μικτά. Έτσι, πτωτικά αναμένεται να κινηθούν οι μετοχές των Bayerische Motoren Werke, BMW, Deutsche Telekom και SAP, συνεχίζοντας την κακή χθεσινή τους πορεία, ενώ αντίθετα ανοδικά –δίνοντας μια ελπίδα για έξοδο από την κρίση- αναμένονται μετοχές όπως οι AstraZeneca και Sanofi-Synthelabo, καθώς ο κλάδος δείχνει να στηρίζεται στην εταιρική του δυναμική και να ξεπερνά το πτωτικό κανάλι.

Πάντως, το κλίμα τόσο για τον DAX, όσο και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές θα διαμορφωθεί μετά την ανακοίνωση του γερμανικού δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo, για τον οποίο οι εκτιμήσεις θέλουν να έχει υποχωρήσει για τέταρτο συνεχή μήνα τον Σεπτέμβριο, λόγω της ύφεσης που πλήττει την ισχυρότερη –έως τώρα- ευρωπαϊκή οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v