Κλιμακώνεται η ”έξοδος” στα διεθνή χρηματιστήρια

Έντονες πιέσεις επικρατούν στα ευρωπαϊκά και ασιατικά χρηματιστήρια και οι προθεσμιακές αγορές προοιωνίζονται πτωτικό άνοιγμα για τους βασικούς δείκτες της Wall Street, σε μια συνεδρίαση που προβλέπεται να έχει έντονες διακυμάνσεις, ειδικά εν όψει της αργίας αύριο και της ημιαργίας μεθαύριο, και σημαντικές στατιστικές ανακοινώσεις.

Υποχωρούν εκ νέου τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το ”ξεπούλημα” στις ασιατικές αγορές, υπό την πίεση της αναρρίχησης των τιμών του πετρελαίου κοντά στα 100 δολάρια ανά βαρέλι και την υποβάθμιση των προβλέψεων ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας από τη Federal Reserve.

Οι προθεσμιακές αγορές προοιωνίζονται πτωτικό άνοιγμα για τους βασικούς δείκτες της Wall Street σε μια συνεδρίαση που προβλέπεται να έχει έντονες διακυμάνσεις, ειδικά εν όψει της αργίας αύριο και της ημιαργίας μεθαύριο, και σημαντικές στατιστικές ανακοινώσεις.

Η διολίσθηση των μετοχών ώθησε στα ύψη τη ζήτηση για κρατικά ομόλογα ΗΠΑ και Ευρώπης και το yield του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου διολίσθησε κάτω από το 4% για πρώτη φορά από το 2005, ενώ οι αποδόσεις στα διετή ευρωπαϊκά ομόλογα υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα 11 μηνών.

Νωρίτερα τα ασιατικά χρηματιστήρια έκλεισαν με έντονες απώλειες και πτώση 2,5% για τον δείκτη Nikkei στο Τόκιο. Ο δείκτης MSCI Ασίας Ειρηνικού υποχώρησε 1,8% έχοντας χάσει 8,9% της αξίας του μέχρι στιγμής στον Νοέμβριο.

Ο δείκτης MSCI αναδυόμενων αγορών διολίσθησε 2,3% στις 1.200,5 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο σε δύο σχεδόν μήνες.

”Η εικόνα χειροτερεύει μέρα με τη μέρα”, αναφέρουν αναλυτές στο πρακτορείο Bloomberg, καθώς οι ζημίες από την κρίση στην πιστωτική αγορά εξαπλώνονται σε όλη την οικονομία.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι ο δείκτης MSCI World έχει υποχωρήσει 4,5% στο τρέχον τρίμηνο σε δολάρια, αλλά για τους επενδυτές που έχουν έδρα στην Ευρώπη η εικόνα είναι χειρότερη, αφού ο δείκτης έχει διολισθήσει 8,1% σε ευρώ.

Για τους Ευρωπαίους διεθνείς επενδυτές, ο δείκτης S&P 500 στη Νέα Υόρκη έχει υποχωρήσει 9,4% μέχρι στιγμής στο έτος, ενώ ο ιαπωνικός Nikkei 225 έχει διολισθήσει 15%. Στο εθνικό του νόμισμα ο S&P 500 έχει κερδίσει 1,5% και ο Nikkei έχει υποχωρήσει 12%.

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες έφτασαν να χάνουν έως 2% κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και το μεσημέρι ο δείκτης FTSE υποχωρεί 1,41% στις 6.138 μονάδες, ο DAX 1,69% στις 7.501 μονάδες και ο CAC 1,92% στις 5.401 μονάδες.

Οι πιέσεις παραμένουν έντονες στις τράπεζες, μετά την υποβάθμιση της Credit Suisse Group (-3%) και της Societe Generale (-3,3%) από την Goldman Sachs.

”Εξακολουθούμε να προτιμούμε τράπεζες με άνοιγμα στη δομική ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών αντί τράπεζες με άνοιγμα σε μια δυνητικά κυκλική ανάκαμψη”, γράφουν οι αναλυτές του οίκου για την Credit Suisse, την οποία υποβάθμισαν σε ”conviction sell”.

Για τη Societe Generale, που επίσης υποβαθμίστηκε σε ”πώληση”, αναφέρουν ότι ίσως να εγγράψει ενεργητικά τιτλοποιημένων πιστωτικών υποχρεώσεων ως ζημίες, καθώς και ότι είναι ακριβή σε σχέση με τις γαλλικές ανταγωνίστριές της.

Η διολίσθηση του δολαρίου ασκεί έντονες πιέσεις στους εξαγωγείς, όπως στη Volkswagen (-1,7%), που αντλεί το 14% των πωλήσεών της από την αμερικανική αγορά, και στην Philips (-1,1%) που εξασφαλίζει το 28%. Στην Ιαπωνία, η Honda διολίσθησε 4,8%.

Κατά τα λοιπά, η Telecom Italia υποχωρεί 1,1% μετά την υποβάθμισή της από τη Lehman Brothers σε ”underweight” από ”equal-weight”.

Το London Stock Exchange Group διολισθαίνει 6,6% μετά την ανακοίνωση της ιταλικής Banca Monte dei Paschi di Siena ότι πούλησε το μερίδιό της 2,9% στο χρηματιστήριο.

Η Ericsson υποχωρεί 5,8% μετά την υποβάθμισή της από την Goldman Sachs σε ”ουδέτερη”.

Από το μέτωπο των στατιστικών ανακοινώσεων στην αμερικανική αγορά, αναμένεται ο δείκτης ΜΒΑ αιτήσεων επαναχρηματοδότησης στεγαστικής πίστης, ο σύνθετος οικονομικός δείκτης Conference Board και τα στοιχεία για τις εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας.

Η Wall Street δεν θα λειτουργήσει αύριο και θα κλείσει την Παρασκευή νωρίτερα για τον εορτασμό της Ημέρας των Ευχαριστιών, αργία που σηματοδοτεί την έναρξη της εορταστικής περιόδου για το αμερικανικό εμπόριο.

Ντορίνα Παπαγεωργίου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v