Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη δίνη έντονων πιέσεων οι ευρωαγορές (update)

Υποχωρούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το ”ξεπούλημα” στις ασιατικές αγορές, υπό την πίεση της αναρρίχησης των τιμών του πετρελαίου κοντά στα 100 δολάρια ανά βαρέλι και την υποβάθμιση των προβλέψεων ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας από την Federal Reserve.

Υποχωρούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το ”ξεπούλημα” στις ασιατικές αγορές, υπό την πίεση της αναρρίχησης των τιμών του πετρελαίου κοντά στα 100 δολάρια ανά βαρέλι και την υποβάθμιση των προβλέψεων ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας από την Federal Reserve.

Οι πιέσεις παραμένουν έντονες στις τράπεζες, μετά την υποβάθμιση της Credit Suisse Group (-3%) και της Societe Generale (-3,3%) από την Goldman Sachs.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 1,3% στις 6.145 μονάδες και ο DAX 1,49% στις 7.533 μονάδες ενώ η πτώση του CAC στο Παρίσι ξεπέρασε το 2% με τον δείκτη στις 5.395 μονάδες.

Νωρίτερα οι ασιατικές αγορές έκλεισαν με έντονες απώλειες και πτώση 2,5% για τον δείκτη Nikkei στο Τόκιο. Ο δείκτης MSCI Ασίας Ειρηνικού υποχώρησε 1,8% έχοντας χάσει 8,9% της αξίας του μέχρι στιγμής στον Νοέμβριο.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο έκλεισε με ελαφρά κέρδη μετά από μια συνεδρίαση εντονότατης μεταβλητότητας.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται στην βρετανική αγορά η δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Κεντρικής Τράπεζας.

Στην δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed στις ΗΠΑ, αποκαλύφθηκε ότι η απόφαση μείωσης των επιτοκίων ήταν ”οριακή.”

”Η εικόνα χειροτερεύει μέρα με τη μέρα”, αναφέρουν αναλυτές στο πρακτορείο Bloomberg, καθώς οι ζημίες από την κρίση στην πιστωτική αγορά εξαπλώνονται σε όλη την οικονομία.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι ο δείκτης MSCI World έχει υποχωρήσει 4,5% στο τρέχον τρίμηνο σε δολάρια, αλλά για τους επενδυτές που έχουν έδρα στην Ευρώπη η εικόνα είναι χειρότερη, αφού ο δείκτης έχει διολισθήσει 8,1% σε ευρώ.

Για τους Ευρωπαίους διεθνείς επενδυτές, ο δείκτης S&P 500 στη Νέα Υόρκη έχει υποχωρήσει 9,4% μέχρι στιγμής στο έτος, ενώ ο ιαπωνικός Nikkei 225 έχει διολισθήσει 15%. Στο εθνικό του νόμισμα ο S&P 500 έχει κερδίσει 1,5% και ο Nikkei έχει υποχωρήσει 12%.

Στην Ευρώπη, οι τράπεζες HSBC, Royal Bank of Scotland και Barclays περιλαμβάνονται στους πολλούς μεγάλους χαμένους του κλάδου που πλήττεται από τις ζημίες στην αμερικανική αγορά στεγαστικής πίστης.

”Εξακολουθούμε να προτιμούμε τράπεζες με άνοιγμα στην δομική ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών αντί για τράπεζες με άνοιγμα σε μια δυνητικά κυκλική ανάκαμψη,” γράφουν οι αναλυτές του οίκου για την Credit Suisse, την οποία υποβάθμισαν σε ”conviction sell”.

Για την Societe Generale, που επίσης υποβαθμίστηκε σε ”πώληση”, αναφέρει ότι ίσως να εγγράψει ενεργητικά τιτλοποιημένων πιστωτικών υποχρεώσεων ως ζημίες, καθώς και ότι είναι ακριβή σε σχέση με τις γαλλικές ανταγωνιστικές της.

Η διολίσθηση του δολαρίου ασκεί έντονες πιέσεις στους εξαγωγείς, όπως την Volkswagen (-1,7%) που αντλεί το 14% των πωλήσεών της από την αμερικανική αγορά και την Philips (-1,1%) που εξασφαλίζει το 28%. Στην Ιαπωνία, η Honda διολίσθησε 4,8%.

Κατά τα λοιπά, η Telecom Italia υποχωρεί 1,1% μετά την υποβάθμισή της από την Lehman Brothers σε ”underweight’’ από ”equal-weight”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v