Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάθετη πτώση στις ασιατικές αγορές

Πτώση 3% για Τόκιο, Σεούλ και Χονγκ Κονγκ. Έντονες πιέσεις σε τράπεζες και μετοχές εξαγωγικών εταιρειών. Σε νέο ιστορικό χαμηλό η απόδοση του 10ετούς Bund, αγγίζοντας το 1,395%. Απώλειες χθες και στη Wall.

Σε κλοιό ρευστοποιήσεων οι ασιατικές αγορές, καθώς κλιμακώνεται η αγωνία για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη μετά την υποβάθμιση των ισπανικών τραπεζών από τη Moody’s, αλλά και της Ελλάδας από τη Fitch. Επισημαίνεται ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στην Ευρώπη, η μετοχή της ισπανικής τράπεζας Bankia βρέθηκε κάποια στιγμή σε ελεύθερη πτώση 27%, λόγω δημοσιευμάτων που ανέφεραν φυγή καταθέσεων 1 δισ. ευρώ από τη συγκεκριμένη τράπεζα, μόνο την τελευταία εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 2.99% στις 8611 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng καταγράφει απώλειες 2,86% στις 18.651 μονάδες, ενώ ο κορεατικός Kospi κινείται χαμηλότερα κατά 3,4% στις 1872 μονάδες. Πτώση 2,73% καταγράφει ο αυστραλιανός ASX.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 1,24% στις 2349 μονάδες και ο CSI 300 κατά 1,33% στις 2579 μονάδες.

Οι επενδυτές στρέφονται ξανά στις ασφαλείς τοποθετήσεις όπως το γερμανικό Bund. Η αποδόση του 10ετούς γερμανικού τίτλου υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό, στο 1,395%. Το ευρώ κινείται πτωτικά για 14η συνεχή συνεδρίαση, στα 1,2659 δολ.

«Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη» δηλώνει ο Ben Kwong της KGI Asia και συμπληρώνει: «επικρατεί ο φόβος ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη και για τις ευρύτερες» .

Οι εξελίξεις στην ευρωζώνη, σε συνδυασμό με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για την αμερικανική οικονομία, που δεν ικανοποίησαν τις αγορές, δημιούργησαν κλίμα ανησυχίας για την πορεία της διεθνούς οικονομίας. Τράπεζες και μετοχές βασικών πόρων βρίσκονται στο στόχαστρο των ρευστοποιήσεων, ενώ και οι μετοχές των εξαγωγικών εταιριών δέχονται έντονες πιέσεις λόγω της νέας ανόδου του ιαπωνικού νομίσματος στα 79.45 γεν ανά δολάριο.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Honda Motor υποχωρεί κατά 3,3%, η Toyota Motor κατά 3,3%, η Mazda κατά 2,7% η Hyundai κατά 2,7%, η Kia Motors κατά 3,1% και η Samsung κατά 3,1%

Από τον κλάδο των βασικών πόρων η μετοχή της Kobe Steel υποχωρεί κατά 4,8% της Fortescue Metals Group κατά 6,1%, της Rio Tinto κατά 4,3% και της Aluminum Corp of China κατά 4%.

Ως προς τον τραπεζικό κλάδο ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Nomura υποχωρεί κατά 4,2%, η Mitsubishi Financial Group κατά 2,6%, η Westpac Banking κατά 2,7% και η
National Australia Bank κατά 2,1%

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v