Κάθετη πτώση στις ασιατικές αγορές λόγω Ελλάδας

Σε κλοιό πιέσεων οι ασιατικές αγορές λόγω του πολιτικού αδιεξόδου στην Ελλάδα. Ρευστοποιήσεις για τους κλάδους τραπεζών και βασικών πόρων. Πτωτικά και οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών.

Σε κλοιό ρευστοποιήσεων οι ασιατικές αγορές με τα βλέμματα των επενδυτών στραμμένα στην Ελλάδα και στο ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη. Τα θετικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία επισκιάστηκαν από την ευρύτερη ανησυχία για τις εξελίξεις στη Γηραιά Ήπειρο.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 1,12% στις 8801 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng καταγράφει κάθετη πτώση 2,68% στις 19.360 μονάδες, ενώ ο κορεατικός Kospi πραγματοποιεί βουτιά 3.08% στις 1840 μονάδες. Ο Αυστραλιανός ASX σημειώνει απώλειες 2,3% στις 4217 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,54% στις 2362 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,77% στις 2597 μονάδες.

Στη Wall, o Dow σημείωσε πτώση 0,50%, στις 12.632,08 μονάδες, ο S&P με απώλειες 0,58% στις 1.330,66 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,3%, στις 2.893,76 μονάδες.

Ο Tony Brennan επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Citigroup για Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία δηλώνει ότι το πιο πιθανό σενάριο πλέον είναι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη μέσα στους επόμενους 18 μήνες. Υποστηρίζει ωστόσο, ότι «η Ευρώπη θα αναλάβει δράση πολιτικής που θα περιορίσει τον αντίκτυπο».

Οι αναλυτές της Barclays Capital δηλώνουν πιο απαισιόδοξοι ως προς τα μέτρα στήριξης από την ΕΕ, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. «Για να σταματήσουν οι φόβοι των αγορών, χρειάζονται προληπτικά μέτρα. Δυστυχώς δεν φαίνονται στον ορίζοντα»

Με τις εξελίξεις αυτές ασκούνται έντονες πιέσεις τόσο στον χρηματοοικονομικό κλάδο, όσο και στον κλάδο των βασικών πόρων. Οι μετοχές της BHP Billiton και της Rio Tinto υποχωρούν 4% και 3.6% αντιστοίχως. Παράλληλα, η μετοχή της Bank of Communications καταγράφει πτώση 3.1%, και της China Citic Bank Corp. πραγματοποιεί βουτιά 6%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v