Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις στις ασιατικές αγορές

Έντονος προβληματισμός για τη διεθνή οικονομία. Οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών και τα στοιχεία από ΗΠΑ. Πτώση 2,5% στην τιμή του πετρελαίου. Στο στόχαστρο ο ενεργειακός κλάδος.

Σε κλοιό πιέσεων βρίσκονται οι ασιατικές αγορές καθώς τα τελευταία στοιχεία όπως και οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών δημιουργούν έντονη νευρικότητα ως προς την πορεία της διεθνούς αναπτυξιακής πορείας. Στο στόχαστρο βρίσκεται κυρίως ο ενεργειακός κλάδος μετά και τη σημαντική πτώση χθες στην τιμή του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,69% στις 21103 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi καταγράφει απώλειες 0,3% στις 1989 μονάδες , ενώ ο αυστραλιανός ASX σημειώνει πτώση 0,86% στις 4456 μονάδες.
 
Διστακτικές κινήσεις στην κινεζική αγορά, όπου ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,17% στις 2444 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,36% στις 2701 μονάδες.

Νωρίτερα, η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της χώρας. Συγκεκριμένα, αναθεώρησε κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, στο 3%, την πρόβλεψή της για το ρυθμό ανάπτυξης του 2012 κάνοντας λόγο για αδυναμίες στην αγορά εργασίας αλλά και την αγορά ακινήτων.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Mario Draghi, ουσιαστικά έσβησε τις όποιες ελπίδες για νέα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της ευρωζώνης άμεσα, ζητώντας από τις κυβερνήσεις να κινηθούν για την τόνωση της ανάπτυξης.

Ως προς τα οικονομικά μεγέθη, στις ΗΠΑ, ο δείκτης δραστηριοτήτων ISM υποχώρησε τον Απρίλιο σε χαμηλό 4 μηνών. Σήμερα οι αγορές αναμένουν τα στοιχεία για την ανεργία στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Αποτέλεσμα όλων αυτών των εξελίξεων, αλλά και των δηλώσεων του γ.γ. του ΟΠΕΚ για στόχο διαμόρφωσης της τιμής του πετρελαίου σε χαμηλότερα επίπεδα, οδήγησαν σε πτώση της τιμής του μαύρου χρυσού κατά 2,5% στην αγορά της Νέας Υόρκης στα 102,5 δολ. ανά βαρέλι. Ακολούθησαν κατά πόδας, οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου. Έτσι, στο Χονγκ Κονγκ η μετοχή της Cnooc Ltd υποχωρεί κατά 2.2% και της PetroChina κατά 1.6%. Στην Αυστραλία, η Woodside Petroleum καταγράφει πτώση 2.2%, η Origin Energy κατά 2.1% και η Santos Ltd. κατά 3.4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v