Κέρδη στην Ασία με στήριξη από τη Fed

Ευρεία άνοδος στις αγορές της Ασίας. Στήριξη από την Τζάνετ Γέλεν και το νέο ιστορικό υψηλό για τον S&P 500. Οι δεσμεύσεις του Κινέζου πρωθυπουργού για ανάπτυξη. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος οι μεταλλευτικές.

Η δέσμευση της Τζάνετ Γέλεν αναφορικά με τα επιτόκια, αλλά και το νέο ρεκόρ στη Wall Street είναι ο βασικός παράγοντας για την ανάκαμψη που καταγράφεται σήμερα στις ασιατικές αγορές. Επίσης, η υπόσχεση του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κεκιάνγκ για επίτευξη του στόχου ανάπτυξης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, τροφοδοτεί εκ νέου τα σενάρια για αναπτυξιακά μέτρα από το Πεκίνο.

Έτσι, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 1,62% στις 15.361 μονάδες. Είναι η τρίτη διαδοχική συνεδρίαση ανόδου για τον ιαπωνικό δείκτη που πλησιάζει σε υψηλό 5 μηνών.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,17% στις 23220 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε υψηλότερα κατά 0,13% στις 1992 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με κέρδη 1,54% στις 5446 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite  υποχωρεί κατά 0,94% στις 2036 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,92% στις 2140 μονάδες.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται ο μεταλλευτικός κλάδος με την BHP Biliton να καταγράφει άνοδο 3,1%, ακολουθώντας κατά πόδας την τιμή του σιδηρομεταλλεύματος που ανέκαμψε στα 90 δολ. ανά μετρικό τόνο.

Οι εξελίξεις αναφορικά με την Κίνα επηρεάζουν σημαντικά τις κινήσεις στις τιμές των μετάλλων. Ο πρωθυπουργός Λι δεσμεύθηκε ότι η Κίνα θα παρουσιάσει «μέσο προς υψηλό ρυθμό ανάπτυξης» μακροπρόθεσμα και υποσχέθηκε «ειλικρινά και επίσημα πως δεν θα υπάρξει ανώμαλη προσγείωση». «Η κινεζική κυβέρνηση προσαρμόζει τις οικονομικές της λειτουργίες ώστε να εξασφαλίσει ότι ο ελάχιστος ρυθμός ανάπτυξης θα είναι 7,5%, το επίπεδο που εξασφαλίζει δημιουργία θέσεων εργασίας» δήλωσε.

Παράλληλα, η Fed προχώρησε όπως αναμενόταν σε μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά 10 δις. δολ. και φάνηκε αισιόδοξη για την πορείας οικονομίας. Αγνόησε επίσης τα πρόσφατα στοιχεία που έδειξαν άνοδο του πληθωρισμού. «Η κεντρική τράπεζα υποβάθμισε τη σημασία της ανάκαμψης του πληθωρισμού, ενώ παράλληλα δήλωσε ότι η αποτίμηση των μετοχών δεν  απέχει από τα ιστορικά πρότυπα» εξηγεί ο Gary Yau της Credit Agricole.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v