Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Διχασμένες οι αγορές της Ασίας. Αρνητική έκπληξη η βουτιά των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Κίνα. Στο στόχαστρο ο μεταλλευτικός κλάδος. Στήριξη στο Τόκιο από την υποχώρηση του γεν.

 Μικτή εικόνα καταγράφουν οι ασιατικές αγορές με το μεταλλευτικό κλάδο να δέχεται τις εντονότερες πιέσεις μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,29% στις 14.978 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,44% στις 23198 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,4% στις 2001 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με απώλειες 0,18% στις 5380 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,76% στις 2070 μονάδες και ο CSΙ 300 κατά 0,77% στις 2174 μονάδες.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα κατέγραψαν το Μάιο τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 16 μηνών, εξέλιξη που θέτει εν αμφιβόλω το σενάριο ανάκαμψης της οικονομίας. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εμπορίου δήλωσε πως η Κίνα προσέλκυσε 8,6 δισ δολ το Μάιο, ποσό χαμηλότερο κατά 6,7% από τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Πρόκειται για τις χαμηλότερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα από τον Ιανουάριο του 2013.

Οι εξέλιξη αυτή προκάλεσε διορθωτικές κινήσεις στις τιμές των μετάλλων (πτώση 2% στο σιδηρομετάλλευμα σε χαμηλό 21 μηνών) και κατά συνέπειας στις μετοχές των μεταλλευτικών εταιριών. Η μετοχή της Rio Tinto υποχωρεί κατά 0,9% και της Fortescue Metals Group κατά 2,7%.

Το Τόκιο αντιστάθηκε στην γενικότερη τάση διόρθωσης βρίσκοντας στήριξη στην αποδυνάμωση του ιαπωνικού νομίσματος έναντι του δολαρίου. Συγκεκριμένα, το ιαπωνικό νόμισμα διαμορφώνονται στα 102,03 γεν ανά δολάριο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v