Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νευρικότητα στις αγορές της Ασίας

Διχασμένες και πάλι οι ασιατικές αγορές. Ανοδικά χρυσός και πετρέλαιο καθώς κλιμακώνεται η βία στο Ιράκ. Σενάρια για νέα αναπτυξιακά μέτρα στην Κίνα μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Λι.

Μικτή εικόνα καταγράφεται και σήμερα στις ασιατικές αγορές καθώς η κλιμάκωση της βίας στο Ιράκ επηρεάζει τη διάθεση ανάληψης επενδυτικού κινδύνου.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 1,09% στις 14.933 μονάδες. Η ιαπωνική αγορά δέχθηκε ίσως τις εντονότερες πιέσεις καθώς η αγορά απογοητεύθηκε και από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε αναφορικά με τη μείωση της φορολογίας επί των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, ο κ. Άμπε δήλωσε πως ο φορολογικός συντελεστής θα μειωθεί κατά 20%-45% μέσα στα επόμενα «αρκετά χρόνια» χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όπως ήλπιζαν οι αγορές.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng είναι αμετάβλητος στις 23.319 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε υψηλότερα κατά 0,14% στις 1993 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με άνοδο 0,13% στις 5390 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,69% στις 2084 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,84% στις 2194 μονάδες.  

Το κλίμα στην κινεζική αγορά στηρίχθηκε από τα σενάρια για νέο πακέτο μέτρων ώθησης της οικονομίας από το Πεκίνο που τροφοδοτήθηκαν από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Λι ο οποίος διαβεβαίωσε άπαντες ότι ο στόχος ανάπτυξης 7,5% για το 2014 θα επιτευχθεί. «Παρά τις σημαντικές πτωτικές πιέσεις, η οικονομία της Κίνας κινείται σε σταθερή τροχιά» έγραψε στους The Times.  

Η προσοχή όλων όμως, στρέφεται στο Ιράκ, καθώς οι ΗΠΑ έστειλαν αεροπλανοφόρο στον Περσικό Κόλπο ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αεροπορικά χτυπήματα προκειμένου να ανακόψει την επέλαση των σουνιτών μουσουλμάνων. Οι επενδυτές στράφηκαν εκ νέου στην «ασφάλεια» του χρυσού με αποτέλεσμα η τιμή του πολύτιμου μετάλλου να ενισχύεται κατά 4,70 δολ. στα 1.281,70 δολ. ανά ουγκιά. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v