Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτή εικόνα στις αγορές της Ασίας

Περιορισμένες κινήσεις και μικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές. Τα κινεζικά μεγέθη ξεπερνούν τις προσδοκίες, αλλά κλιμακώνεται η νευρικότητα με τις εξελίξεις στο Ιράκ. Σε υψηλό 9 μηνών το Brent. Ξεχωρίζει ο ενεργειακός κλάδος.

Διχασμένες εμφανίζονται οι ασιατικές αγορές με τους επενδυτές να στρέφουν πλέον την προσοχή τους στο Ιράκ και τις επιπτώσεις στην αγορά πετρελαίου καθώς η τιμή Brent πέρασε τα 114 δολ./βαρέλι και βρίσκεται πλέον σε υψηλό 9 μηνών.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,83% στις 15.097 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,74% στις 23.345 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με απώλειες 1,03% στις 1990 μονάδες και ο Αυστραλιανός ASX χαμηλότερα κατά 0,45% στις 5383 μονάδες. ΄

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,79% στις 2067 μονάδες και ο CSI 300 κατά 1% στις 2175 μονάδες.

Παράλληλα, τα κινεζικά μεγέθη που ανακοινώθηκαν σήμερα ήταν καλύτερα των προσδοκιών, επιβεβαιώνοντας το σενάριο ανάκαμψης για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.. Η βιομηχανική παραγωγή της χώρας αυξήθηκε κατά 8,8%(έναντι πρόβλεψης στο 8,7%) το Μάιο σε ετήσιας βάση και οι λιανικές πωλήσεις κατά 12,5% (έναντι πρόβλεψης στο 12,1%) . Οι επενδύσεις παγίου εξοπλισμού ενισχύθηκαν κατά 17,2%.

Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με την κλιμάκωση της έντασης στο Ιράκ, έδωσαν ώθηση στον ενεργειακό και το μεταλλευτικό κλάδο. Συγκεκριμένα, η μετοχή της κινεζικής CNOOC ενισχύεται κατά 2,4%, η PetroChina κατά 0,7% και η ιαπωνική Inpex κατά 4,6%.

Οι σουνίτες ισλαμιστές προελαύνουν προς τη Βαγδάτη αναγκάζοντας τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να προειδοποιήσει για ενδεχόμενη στρατιωτική παρέμβαση των ΗΠΑ, ενώ οι των ιρακινών Κούρδων πήραν τον έλεγχο του Κιρκούκ (με τα κρίσιμα πετρελαϊκά αποθέματα) εν μέσω του ευρύτερου χάους.

«Το πετρέλαιο βρίσκεται πλέον σε νέα περιοχή τιμών, και πιθανότατα θα ενισχυθεί περαιτέρω καθώς οι επενδυτές επαναπροσδιορίζουν τις θέσεις τους, ενώ παράλληλα  υπάρχει αβεβαιότητα και στήριξη από την τεχνική εικόνα» αναφέρει ο Κεν Χασεγκάβα, της Newedge Japan.  «Υπάρχει η πιθανότητα για αναστάτωση ευρύτερα στη Μέση Ανατολή που θα επηρεάσει σημαντικούς όγκους ημερήσιας προσφοράς μαύρου χρυσού» εξηγεί και ο Μίκαελ ΜακΚάρθι, της CMC Markets και συμπλήρωσε: «Το Ιράκ είναι πολύ πιο σοβαρή κατάσταση από τη Λιβύη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v