Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέο υψηλό έξι μηνών οι αγορές της Ασίας

Πράσινα τα ταμπλό στις ασιατικές αγορές. Θετικά μηνύματα για την οικονομία σε ΗΠΑ και Κίνα. Τα σενάρια για μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων στην Ιαπωνία. Υποχωρεί το γεν. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο κλάδος βασικών πόρων.

Σε νέο υψηλό έξι μηνών αναρριχήθηκαν οι ασιατικές αγορές καθώς τα θετικά στοιχεία για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη μειώνουν τις ανησυχίες για την πορεία της διεθνούς ανάπτυξης.

Έτσι στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,66% στις 15.034 μονάδες. Η ιαπωνική χρηματιστηριακή αγορά βρήκε στήριξη και από τις κινήσεις του ιαπωνικού νομίσματος, το οποίο υποχώρησε κατά 0,6% έναντι του δολαρίου στα 102,3 γεν, δίνοντας στήριξη στις μετοχές του εξαγωγικού κλάδου.

Επίσης, η αγορά αντέδρασε θετικά στα δημοσιεύματα του εγχώριου Τύπου που φέρουν τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε να συζητά το ενδεχόμενο μείωσης της φορολογίας επιχειρήσεων, που τώρα βρίσκεται στο 36% και είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο. Αναλυτές της Nomura εκτιμούν ότι εάν ο φορολογικός συντελεστής μειωθεί στο 25% μεσοπρόθεσμα, τότε «θα έχουν ξεπεραστεί κατά πολύ οι προσδοκίες των αγορών».

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,66% στις 23.234 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με άνοδο 0,33% στις 2008 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με απώλειες 0,71% στις 5460 μονάδες. Οι επενδυτές στην Αυστραλιανή αγορά τήρησαν στάση αναμονής περιμένοντας τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, RBA η οποία αποφάσισε τελικά να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,32% στις 2045 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,11% στις 2158 μονάδες.

Στη Wall Street, Dow Jones και S&P 500 βρέθηκαν σε νέο ιστορικό υψηλό, σε μία επεισοδιακή συνεδρίαση όπου τον τόνο έδωσαν οι λανθασμένες μετρήσεις του δείκτη μεταποίησης ISM. Μετά από δύο διορθώσεις, έγινε τελικά γνωστό ότι ο δείκτης ΙSM ενισχύθηκε το Μάιο στο 55,4, σε οριακή απόσταση από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Καλύτερα των προσδοκιών ήταν και τα οικονομικά μεγέθη για την Κίνα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Πεκίνου, ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ εκτός μεταποίησης διαμορφώθηκε το Μάιο στο 55,5 από 54,8 τον προηγούμενο μήνα.  Μόλις χθες, ανακοινώθηκε ότι αναφορικά με τον κλάδο μεταποίησης, ο δείκτης δραστηριοτήτων αυξήθηκε το Μάιο στο 50,8, που είναι και το υψηλότερο επίπεδο έτους.

«Μετά από μία απογοητευτική αρχή του έτους, η ανάπτυξη σταθεροποιείται χάρη στα μικρά αναπτυξιακά μέτρα της κυβέρνησης» γράφει έκθεση της  BofA Merrill Lynch Global Research.

Οι εξελίξεις αυτές φέρνουν ξανά στο προσκήνιο τον κλάδο των βασικών πόρων και ειδικότερα των μεταλλευτικών εταιριών. Η Rio Tinto, η δεύτερη μεγαλύτερο μεταλλευτική στον κόσμο της οποίας οι πωλήσεις σε ποσοστό 31% προέρχονται από την Κίνα, ενισχύεται κατά 1%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v