Ανοδικά κινούνται οι ασιατικές αγορές για δεύτερη συνεδρίαση, αγγίζοντας μάλιστα το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 4 μηνών. Τα θετικά μηνύματα από την οικονομία, σε συνδυασμό με τις θετικές εξελίξεις στην ευρωζώνη (αναβάθμιση πιτοληπτικής αξιολόγησης για Ελλάδα και Ισπανία) δίνουν στήριξη στις χρηματιστηριακές αγορές.
Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 0,87% στις 14.462 μονάδες. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται οι μετοχές των εξαγωγικών εταιριών που στηρίχθηκαν από την – μικρή έστω –υποχώρηση του ιαπωνικού νομίσματος, στα 101,8 γεν έναντι του δολαρίου.
Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται οριακά κατά 0,04% στις 22.962 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με άνοδο 0,08% στις 2017 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX υψηλότερα κατά 0,16% στις 5466 μονάδες.
Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,29% στις 2027 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,45% στις 2140 μονάδες.
Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το χρηματιστήριο της Ταϊλάνδης, όπου ο δείκτης SET υποχωρεί κατά 2,1% μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στη χώρα, την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας ακόμη και μετάδοσης ειδήσεων. Η Fitch Ratings χαρακτήρισε το πραξικόπημα «δραματικό» συμπληρώνοντας ωστόσο πως η κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό «απλώς επισημαίνει ότι η κανονική πολιτική διαδικασία είχε καταρρεύσει από τον προηγούμενο Νοέμβριο».
Στη Wall, ο S&P έκλεισε με άνοδο 0,24% στις 1.892,50 μονάδες με στήριξη από τα οικονομικά μεγέθη. Στις ΗΠΑ, οι μεταπωλήσεις κατοικιών αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων μηνών τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις παλαιών, όχι νεόδμητων, κατοικιών αυξήθηκαν 1,3% στα 4,65 εκατομμύρια συμβόλαια (στο 12μηνο).
Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με τα στοιχεία για το βιομηχανικό κλάδο της Κίνας αλλά και της Ιαπωνίας που αποδεικνύονται καλύτερα των προσδοκιών ήταν η κινητήριος δύναμη για τις αγορές. Για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, ο δείκτης ΡΜΙ της HSBC βρέθηκε το Μάιο στο υψηλότερο επίπεδο του έτους, αγγίζοντας το 49,7 από 48,1 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές - σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters - προέβλεπαν ότι θα μείνει αμετάβλητος, ενώ τώρα κάνουν λόγο για ενδείξεις σταθεροποίησης της κινεζικής οικονομίας μετά από μήνες επιβράδυνσης.
Στο βιομηχανικό κλάδο της Ιαπωνίας, ο δείκτης ΡΜΙ της Markit/JMMA αυξήθηκε στο 49,9 το Μάιο από 49,4 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές είναι θετικοί επισημαίνοντας πως υπάρχει παράλληλα και η επίδραση από την αύξηση της φορολογίας τον Απρίλιο.