Νευρικότητα στις αγορές της Ασίας

Προβληματίζουν τα διεθνή οικονομικά μεγέθη. Αντίκτυπος από το ισχυρό γεν στην ιαπωνική χρηματιστηριακή αγορά. Στροφή επενδυτών στα ομόλογα. Ξεχωρίζει η αγορά της Ινδίας σε υψηλό 5ετίας μετά τις εκλογές.

Πτωτικά κινούνται οι αγορές της Ασίας με το Τόκιο να δέχεται εντονότερες πιέσεις λόγω το ισχυρού  γεν. Εξαίρεση αποτελεί η ινδική αγορά, που εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο 5ετίας λόγω των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 1,41% στις 14.096 μονάδες. Το ιαπωνικό νόμισμα ενισχύεται κατά0,1% στα 101,50 γεν ανά δολάριο. Είναι η δεύτερη συνεχής εβδομάδα ανόδου για το γεν που στηρίχθηκε και από τα χθεσινά εντυπωσιακά στοιχεία για την ιαπωνική οικονομία, η οποία αναπτύχθηκε το πρώτο τρίμηνο κατά 5,9%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,31% στις 22.659 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με άνοδο 0,16% στις 2013 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με απώλειες 0,57% στις 5458 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, o Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,12% στις 2022 μονάδες και ο CSI 300 ενισχύεται κατά 0,05% στις 2145 μονάδες.

Ο ινδικός δείκτης Sensex άγγιξε υψηλό 5ετίας, ενώ η ρουπία βρέθηκε σε υψηλό 11 μηνών έναντι του δολαρίου καταγράφοντας άνοδο 1% καθώς τα αρχικά αποτελέσματα από τις εκλογές δείχνουν άνετη επικράτηση του Ναρέντρα Μόντι, του ηγέτη του αντιπολιτευόμενου εθνικιστικού κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP).

Η Κίνα ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη αύξηση κόκκινων δανείων από το 2005, εξέλιξη που δημιούργησε έντονο προβληματισμό για την πορεία της διεθνούς οικονομίας καθώς παράλληλα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν μείωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,6% τον προηγούμενο μήνα  και το ΑΕΠ της ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμό χαμηλότερο των προσδοκιών (ανάπτυξη 0,2% έναντι εκτιμήσεων στο 0,4%).

«Υπάρχει κάποια νευρικότητα στους επενδυτές παρά την ανοδική τάση που επικρατεί τελευταία» εξηγεί ο Donald Williams της Platypus Asset Management και συμπλήρωσε: «Η Κίνα δεν λειτουργεί πλέον ευνοϊκά για τις αγορές. Θεωρούμε ότι η Κίνα είναι πλέον ουδέτερος παράγοντας»

Οι επενδυτές αναζήτησαν ασφαλιστικές δικλείδες και στράφηκαν στην αγορά ομολόγων. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων Αυστραλίας μειώθηκαν για Τρίτη συνεδρίαση, των ομολόγων Σιγκαπούρης υποχώρησαν κατά 5 μονάδες βάσης και της Ιαπωνίας υποχώρησαν στο 0,585% από 0-,59%.

«Ο χαμηλός πληθωρισμός και οι αποτιμήσεις στα χρηματιστήρια οδηγούν ορισμένους επενδυτές στο συμπέρασμα ότι υπάρχει συγκριτική αξία στα ομόλογα αυτή την στιγμή» εξηγεί ο Ρικ Σπούνερ της CMC Markets.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v