Έντονες πιέσεις δέχονται οι ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές και κυρίως η ιαπωνική που καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων.
Συγκεκριμένα στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κάθετη πτώση 2,93% στις 14.033 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 1,13% στις 21.727 μονάδες. Ο κορεατικός Kοspi έκλεισε με απώλειες 1% στις 1939 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX χαμηλότερα κατά 0,82% στις 5418 μονάδες.
Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,43% στις 2019 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,42% στις 2148 μονάδες.
Στην ιαπωνική αγορά, οι πτωτικές τάσεις αφορούν πρωτίστως τον τεχνολογικό κλάδο, αλλά και τις εξαγωγικές εταιρίες καθώς το δολάριο υποχωρεί κατά 0,5% έναντι του ιαπωνικού νομίσματος στα 101,59 γεν. Οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στην Τζάνετ Γέλεν, καθώς η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ καταθέτει σήμερα στο αμερικανικό Κογκρέσο. Οι αναλυτές ωστόσο, εκτιμούν ότι δεν θα πράξει πολλά για να ανακόψει την πτωτική πορεία του δολαρίου.
Κάθετη πτώση 4,2% καταγράφει η μετοχή της Softbank, που είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος της Alibaba Group Holding. Η κινεζική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου προχωρά σε δημόσια εγγραφή στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, εξέλιξη που επηρεάζει πτωτικά ευρύτερα τον τεχνολογικό κλάδο. Η μετοχή της Yahoo Japan - που επίσης είναι σημαντικός μέτοχος της Alibaba - υποχωρεί περισσότερο από 1,1%.
Το αρνητικό κλίμα εντείνεται και από τις εξελίξεις στην Ουκρανία, με τους επενδυτές να ανησυχούν για έναν γενικευμένο εμφύλιο πόλεμο, αλλά και για το ενδεχόμενο αναταραχής στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Για αυτό το λόγο, η τιμή πετρελαίου Brent σημειώνει άνοδο 0,2% στα 107,30 δολ. ανά βαρέλι.