Νευρικότητα στις αγορές της Ασίας

Αρνητικό πρόσημο για τους περισσότερους δείκτες. Η προσοχή στρέφεται στις γεωπολιτικές εξελίξεις καθώς κλιμακώνεται η ρητορική μεταξύ ΗΠΑ και Μόσχας. Υποβάθμιση της Ρωσίας από την S&P. Τα θετικά στοιχεία για την Ιαπωνία δεν βελτιώνουν το κλίμα.

Στην Ουκρανία στρέφεται η προσοχή των επενδυτών καθώς η ρητορική ανεβαίνει επικίνδυνα, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι ασιατικοί χρηματιστηριακοί δείκτες να καταγράφουν αρνητικό πρόσημο.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,32% στις 2050 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,32% στις 2183 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 1,21% στις 22.288 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με απώλειες 1,34% στις 1971 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX υψηλότερα κατά 0,24% στις 5515 μονάδες.

Στο Τόκιο, όπου υπήρξαν θετικές ειδήσεις από το «μέτωπο» της οικονομίας, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,17% στις 14.429 μονάδες.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην ιαπωνική πρωτεύουσα – που χρησιμοποιείται ως βασική ένδειξη για τον πληθωρισμό σε εθνικό επίπεδο – ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο 22 μηνών, αγγίζοντας το 2,7%. Οι αναλυτές πάντως, επισημαίνουν ότι αυτή η ανάκαμψη του πληθωρισμού (που είναι και ο βασικός στόχος της κυβέρνησης Άμπε) οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της φορολογίας επί της κατανάλωσης.

Η προσοχή των επενδυτών πάντως, εστιάζεται στις γεωπολιτικές εξελίξεις. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κατηγόρησε τη Ρωσία πως παρακάμπτει τη δημοκρατία στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας «ωμό εκφοβισμό». Νωρίτερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν «επιπτώσεις» εάν η μεταβατική κυβέρνηση του Κιέβου χρησιμοποιήσει τον στρατό «ενάντια στον λαό». 

Παράλληλα, η S&P προχώρησε στην υποβάθμιση της ρωσικής οικονομίας μία βαθμίδα πάνω από το junk αναφέροντας ως βασική αιτία την ουκρανική κρίση που θα μπορούσε να οδηγήσει "σε νέες εκροές κεφαλαίων από τη Ρωσία"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v