Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος για Nikkei, πτώση στην Κίνα

Το θετικό κλίμα από τη Wall αντισταθμίστηκε από τα κινεζικά στοιχεία. Νέα συρρίκνωση στην κινεζική βιομηχανία. Σε χαμηλό 16 μηνών το γουάν έναντι του δολαρίου.

Μικτή εικόνα παρουσιάζουν οι ασιατικές αγορές, καθώς το θετικό κλίμα που δημιουργήθηκε αρχικά από το ανοδικό κλείσιμο στη Wall Street περιορίστηκε στη συνέχεια από τα οικονομικά μεγέθη που ανακοινώθηκαν για την Κίνα.

Συγκεκριμένα, ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με άνοδο 1,09% στις 14.545 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,8% στις 22.548 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με απώλειες 0,19% στις 2000 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με κέρδη 0,64% στις 5502 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,24% στις 0267 μονάδες και ο CSI 300 ενισχύεται οριακά κατά 0,01% στις 2197 μονάδες.  Το κινεζικό γουάν υποχωρεί σε χαμηλό 16 μηνών έναντι του δολαρίου.

Στη Wall, Dow Jones και S&P 500 έκλεισαν με κέρδη 0,4% με στήριξη από τα εταιρικά deal και τα θετικά οικονομικά μεγέθη

Στις δραστηριότητες του κινεζικού κλάδου μεταποίησης καταγράφηκε συρρίκνωση για τέταρτο συνεχή μήνα, με αποτέλεσμα να τροφοδοτούνται τα σενάρια για διατήρηση της επιβράδυνσης του ΑΕΠ της χώρας και κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI της HSΒC ενισχύθηκε τον Απρίλιο στο 48,3 από 48 τον προηγούμενο μήνα, αλλά παραμένει κάτω από το 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη με τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων.

«Δεν θεωρούμε πως η ενίσχυση του ΡΜΙ συνιστά σημείο καμπής για την οικονομία και συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η τάση για την ανάπτυξη είναι πτωτική» αναφέρουν οι αναλυτές της Nomura. Το πρώτο τρίμηνο του 2014, το ΑΕΠ της Κίνας αναπτύχθηκε σε ετήσια βάση κατά 7,4%. Ήταν ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης των τελευταίων 18 μηνών, αλλά οριακά υψηλότερος των προσδοκιών.

Η Κίνα πάντως, προχωρά διστακτικά σε μέτρα στήριξης της οικονομίας. Η κεντρική τράπεζα της χώρας, σε μία προσπάθεια ενίσχυσης της ρευστότητας, αποφάσισε μείωση του ποσοστού υποχρεωτικής διακράτησης διαθεσίμων για ορισμένες τράπεζες της επαρχίας  μεταξύ 0,5% και 2%. Η CCIC εκτιμά ότι με το μέτρο αυτό αποδεσμεύεται ρευστότητα 110 δισ. γουάν, δηλαδή 17,64 δισ. δολ. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v