Διστακτικές κινήσεις στις ασιατικές αγορές, με τους περισσότερους δείκτες να καταγράφουν αρνητικό πρόσημο. Στο στόχαστρο βρίσκεται κυρίως ο κλάδος των βασικών πόρων, ενώ η προσοχή των επενδυτών στρέφεται και στα επικείμενα μεγέθη για την κινεζική οικονομία.
Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei – που έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα με κάθετη πτώση 7,3%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία από το Μάρτιο του 2011 όταν η Ιαπωνία είχε χτυπηθεί από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι – έκλεισε με απώλειες 0,36% στις 13.910 μονάδες.
Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,02% στις 22.998 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε οριακά χαμηλότερα κατά 0,02% στις 1997 μονάδες και ο Αυστραλιανός ASX με πτώση 1,29% στις 5252 μονάδες καθώς επηρεάζεται σημαντικά από τις πιέσεις στο μεταλλευτικό κλάδο.
Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,36% στις 2122 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,4% στις 2261 μονάδες.
Με το θερμόμετρο να ανεβαίνει και πάλι επικίνδυνα στην Ουκρανία, οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους τόσο στις γεωπολιτικές εξελίξεις, όσο και στην οικονομία. Αυτή την εβδομάδα αναμένονται κρίσιμα στοιχεία και κυρίως το κινεζικό ΑΕΠ (Τετάρτη) που θα καθορίσει εάν θα υπάρξουν νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας.
Βουτιά 8,4% καταγράφει η μετοχή της Sharp καθώς η διοίκηση της εταιρείας δήλωσε πως αναζητά τρόπους αύξησης κεφαλαίων. Στον αντίποδα, η μετοχή της Toyota Motor που βούλιαξε κατά 8,3% την προηγούμενη εβδομάδα λόγω της ανάκλησης – μαμούθ περίπου 6,5 εκατ. αυτοκινήτων, ανακάμπτει με κέρδη 3,3%, καθώς η Mizuho Financial Group Inc έκανε λόγο για σχετικά χαμηλή αποτίμηση της μετοχής.