Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διχασμένες οι ασιατικές αγορές

Νευρικότητα στα περισσότερα χρηματιστήρια με τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ισχυρή άνοδος στις κινεζικές αγορές καθώς ο πρόεδρος Ξι προαναγγέλλει νέα μέτρα. Κέρδη για τη Samsung.

Ενώ ευρύτερα στις αγορές επικρατεί έντονη νευρικότητα για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, οι κινεζικές μετοχές καταγράφουν ισχυρή άνοδο καθώς φουντώνουν τα σενάρια περί νέων μέτρων από το Πεκίνο.

Έτσι, ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με απώλειες 0,35% στις 14.149 μονάδες, ο αυστραλιανός ASX χαμηλότερα κατά 0,26% στις 5428 μονάδες και ο κορεάτικος Kospi με άνοδο 0,43% στις 1964 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ όμως, ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 2,08% στις 22318 μονάδες. Στην κινεζική αγορά, o Shanghai Composite καταγράφει άνοδο 1,93% στις 2049 μονάδες και ο CSI 300 κατά 2,05% στις 2177 μονάδες.

Η Κίνα θα προχωρήσει σε χαλάρωση των κανόνων περί ξένων επενδύσεων σε εισηγμένες επιχειρήσεις και θα διευρύνει τα όρια για τις κεφαλαιακές ροές, όπως δήλωσε επισήμως το Κρατικό Συμβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα. Παράλληλα, ο πρόεδρος Ξι Ζιπίνγκ δήλωσε πως η Κίνα χρειάζεται να προσαρμοστεί σε μία «νέα πραγματικότητα» σε ότι αφορά το ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης.

«Προσπαθεί να πει στον κόσμο ότι η Κίνα προσαρμόζεται σε ρυθμούς βραδύτερης ανάπτυξης» εξηγεί ο Βασού Μενόν, της Oversea-Chinese Banking Corp. «Φαίνεται πως στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι η οικονομία χρειάζεται μεταρρύθμιση, ξεκαθαρίζοντας πολλά θέματα όπως η πίστωση, το σκιώδες τραπεζικό σύστημα, η αγορά ακινήτων και η πλεονάζουσα ρευστότητα σε πολλούς κλάδους.

Η Κίνα εξακολουθεί να βρίσκεται «σε μία σημαντική περίοδο στρατηγικών ευκαιριών» δήλωσε ο Ξι σύμφωνα με το Xinhua News Agency, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση χρειάζεται να αποτρέψει τους κινδύνους  και να λάβει «έγκαιρα μέτρα για να μειώσει τον αντίκτυπο από τις επιπτώσεις».

Στο Χονγκ Κονγκ ξεχωρίζει η μετοχή της Yanzhou Coal Mining με άλμα 6,6%. Κέρδη 3,1% καταγράφει και η μετοχή της Samsung στο χρηματιστήριο της Σεούλ καθώς τα τελευταία νέα για την υγεία του προέδρου της εταιρίας – που υπεβλήθη σε εγχείρηση καρδιάς μετά από έμφραγμα – είναι ενθαρρυντικά. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v