Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακές κινήσεις στις ασιατικές αγορές

Με βήμα σημειωτόν οι περισσότεροι δείκτες. Σε χαμηλό 18 μηνών ο πληθωρισμός στην Κίνα. Η προσοχή στις κεντρικές τράπεζες. Ξεχωρίζει η Canon.

Διστακτικά τοποθετούνται οι επενδυτές κατά τη σημερινή συνεδρίαση στις ασιατικές αγορές. Η κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία δημιουργεί έντονο προβληματισμό. Από την άλλη πλευρά, τα τελευταία στοιχεία για την κινεζική οικονομία τροφοδοτούν τα σενάρια για νέες αναπτυξιακές κινήσεις από το Πεκίνο.

Συγκεκριμένα, ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,25% στις 14.199 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng είναι αμετάβλητος στις 21837 μονάδες. Ο κορεάτικος Kospi έκλεισε με άνοδο 0,31% στις 1956 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με απώλειες 0,25% στις 5442 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,36% στις 2008 και ο CSI 300 κατά 0,25% στις 2130 μονάδες.

Ξεχωρίζει η μετοχή της Canon με κέρδη 2,3% καθώς η διοίκησή της δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών.

Ο πληθωρισμός της Κίνας διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στο 1,8%, ενώ οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν κατά 2%. Τα στοιχεία ήταν σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών και επιβεβαιώνουν ότι ο πληθωρισμός στην Κίνα βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο 18 μηνών, ενώ σε επίπεδο παραγωγού ο αποπληθωρισμός επιμένει επί 31 μήνες.

Από την άλλη πλευρά, η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «σημαντικά εμπόδια» που αντιμετωπίζει η οικονομία της χώρας με «μεγάλες μειώσεις πόρων στις κεφαλαιακές δαπάνες και τη δημοσιονομική προσαρμογή». Δηλώνει επίσης ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Αυστραλίας δεν θα ξεπεράσει το 3% πριν τα μέσα του 2015, ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι περιορισμένες. Δεσμεύθηκε λοιπόν να διατηρήσει τα επιτόκιά της σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο.

Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα της Κορέας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο 2,5% για 12ο συνεχή μήνα, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ινδονησίας, της Μαλαισίας και των Φιλιππίνων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v