Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά οι ασιατικές αγορές με κέρδη 1,9% στο Τόκιο

Τα ασιατικά χρηματιστήρια πήραν την σκυτάλη της ανόδου από τη Wall Street. Υποχωρεί το γεν έναντι του δολαρίου. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τεχνολογικός κλάδος και αυτοκινητοβιομηχανίες. Εξαίρεση η Κίνα όπου τα τελευταία μεγέθη προβληματίζουν.

Θετικό πρόσημο καταγράφουν οι περισσότεροι δείκτες, παρά τη νευρικότητα που υπάρχει λόγω Ουκρανίας, με στήριξη από το νέο ρεκόρ στη Wall Street. Εξαίρεση αποτελεί η κινεζική αγορά, η οποία καταγράφει διορθωτικές κινήσεις από την χθεσινή ισχυρή άνοδο.

Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 1,95% στις 14.425 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,34% στις 22.337 μονάδες. Ο κορεάτικος Kospi έκλεισε υψηλότερα κατά 0,92% στις 1982 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με άνοδο 0,86% στις 5475 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,27% στις 2047 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,36% στις 2172 μονάδες.  

Στη Wall Street, Dow Jones και S&P αναρριχήθηκαν σε νέα υψηλά με πρωταγωνιστή τον τεχνολογικό κλάδο που είχε δεχθεί έντονες πιέσεις τις προηγούμενες ημέρες. Η μετοχή του Twitter η οποία είχε υποχωρήσει συνολικά 18% την προηγούμενη εβδομάδα, σήμερα ενισχύθηκε 5,9%. Αντίστοιχα και ο τίτλος του Facebook κινήθηκε ανοδικά 4,5% μετά από πτώση 5,3%.

Στην ιαπωνική αγορά, πέρα από τον τεχνολογικό κλάδο ευνοούνται ευρύτερα οι μετοχές των εξαγωγικών επιχειρήσεων λόγω της αποδυνάμωσης του γεν έναντι του δολαρίου. Συγκεκριμένα, το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε στα 102,33 γεν έναντι του δολαρίου προσφέροντας στήριξη στις μετοχές των εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Ισχυρή άνοδο καταγράφουν και οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες, με τη Nissan Motor να εκτοξεύεται κατά 4,8% καθώς τα αποτελέσματα τριμήνου ξεπέρασαν τις προσδοκίες ενώ η διοίκησή της προέβλεψε αύξηση κερδών στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

Η εικόνα στην κινεζική αγορά, δεν ήταν εξίσου θετική. Αιτία είναι η εικόνα επιβράδυνσης που παρουσιάζεται για την κινεζική οικονομία από το νέο μπαράζ οικονομικών μεγεθών. Τα επίσημα στοιχεία για βιομηχανική παραγωγή, λιανικές πωλήσεις και επενδύσεις παγίων στοιχείων ενεργητικού αποδείχθηκαν χαμηλότερα των προσδοκιών

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v