Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρεία άνοδος στην Ασία με κέρδη 2% στο Τόκιο

Οι αγορές της Ασίας πήραν την σκυτάλη της ανόδου από τη Wall. Οι εξελίξεις στη Fed και οι θετικές εκπλήξεις από το μέτωπο της οικονομίας σε Κίνα και Ιαπωνία.

Ανοδικά για πρώτη φορά μετά από 5 συνεδριάσεις κινούνται οι ασιατικές αγορές με στήριξη από τα οικονομικά μεγέθη Κίνας και Ιαπωνίας, αλλά και από τη Fed.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 2,11% στις 14.337 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,61% στις 22.976 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με άνοδο 0,36% στις 2015 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX υψηλότερα κατά 1% στις 5458 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,17% στις 2028 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,19% στις 2139 μονάδες.

Στη Wall, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,97% στις 16.533,06 μονάδες και ο S&P έκλεισε με άνοδο 0,81% στις 1.888,03με αφορμή τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed και τα καλά εταιρικά αποτελέσματα της Tiffany & Co.

Αναλυτικά οι αξιωματούχοι της Fed συζήτησαν στην συνεδρίαση του Απριλίου τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουν για την έξοδο από την επεκτατική νομισματική πολιτική, χωρίς να λάβουν κάποια τελική απόφαση. Όπως αποκαλύπτουν τα πρακτικά της συνεδρίασης τα μέλη της επιτροπής FOMC παρουσίασαν διάφορες προσεγγίσεις για την άνοδο των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων, αλλά σημείωσαν πως η συζήτηση αποτελεί απλά ένα "προληπτικό σχεδιασμό" και όχι ένδειξη πως επίκειται μια άνοδος των επιτοκίων.

Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με τα στοιχεία για το βιομηχανικό κλάδο της Κίνας αλλά και της Ιαπωνίας που αποδεικνύονται καλύτερα των προσδοκιών ήταν η κινητήριος δύναμη για τις αγορές. Για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, ο δείκτης ΡΜΙ της HSBC βρέθηκε το Μάιο στο υψηλότερο επίπεδο του έτους, αγγίζοντας το 49,7 από 48,1 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές - σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters - προέβλεπαν ότι θα μείνει αμετάβλητος, ενώ τώρα κάνουν λόγο για ενδείξεις σταθεροποίησης της κινεζικής οικονομίας μετά από μήνες επιβράδυνσης. 

Στο βιομηχανικό κλάδο της Ιαπωνίας, ο δείκτης ΡΜΙ της Markit/JMMA αυξήθηκε στο 49,9 το Μάιο από 49,4 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές είναι θετικοί επισημαίνοντας πως υπάρχει παράλληλα και η επίδραση από την αύξηση της φορολογίας τον Απρίλιο.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v