Με κέρδη 1,8% κλείνει ο Μάιος για τον MSCI Ασίας

Ο Μάιος κλείνει για τις ασιατικές αγορές με την καλύτερη μηνιαία απόδοση από το Σεπτέμβριο. Σε επίπεδο ρεκόρ η αξία των διεθνών χρηματιστηρίων. Γιατί δεν επηρέασε η συρρίκνωση του αμερικανικού ΑΕΠ και τα νέα στοιχεία για την Ιαπωνία.

Επιφυλακτικά κινούνται οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Ασίας, κλείνοντας ωστόσο το Μάιο με την καλύτερη μηνιαία απόδοση από το Σεπτέμβριο. Παρά το νέο ρεκόρ στη Wall Street, οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στην οικονομία και κυρίως στα μεγέθη που ανακοίνωσε σήμερα η Ιαπωνία

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 0,34% στις 14.632 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 018% στις 23.050 μονάδες. Ο κορεατικός Kopsi έκλεισε με πτώση 0,86% στις 1994 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX χαμηλότερα κατά 0,46% στις 5473 μονάδες.

Στις κινεζικές αγορές, ο Shanghai Composite είναι σχεδόν αμετάβλητος με απώλειες 0,1% στις 2040 μονάδες και ο CSI 300 ενισχύεται κατά 0,14% στις 2158 μονάδες.

Σημειώνεται ότι με το ανοδικό σερί της τελευταίας εβδομάδας, η αξία των χρηματιστηρίων διεθνώς αναρριχήθηκε σε νέο ρεκόρ, αγγίζοντας τα 63,9 τρισ. δολ, καθώς ο Standard & Poor’s βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό, ενώ τα χρηματιστήρια Βρετανίας και Γερμανίας σε υψηλό 6ετίας. Ο δείκτης MSCI Ασίας – Ειρηνικού κινείται ανοδικά επί τρεις εβδομάδας και καταγράφει κέρδη 9,2% από τα χαμηλά έτους που έπιασε το Φεβρουάριο.

Κινητήριος δύναμη για τις χρηματιστηριακές αγορές είναι η εκτίμηση για ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, η προσδοκία για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα, αλλά και για νέα αναπτυξιακά μέτρα από το Πεκίνο.

Χθες, ωστόσο ανακοινώθηκε ότι η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1% το πρώτο τρίμηνο. Η μείωση του ΑΕΠ ήταν χειρότερη των προσδοκιών, αλλά αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη μεγαλύτερη μείωση των αποθεμάτων στις επιχειρήσεις από ότι είχε υπολογιστεί. Οι αναλυτές όμως, υποστηρίζουν ότι η μείωση των αποθεμάτων ήταν τέτοια που δεν μπορεί να συνεχιστεί και αρκετοί προχωρούν σε αναβάθμιση των προβλέψεών τους για το δεύτερο τρίμηνο. (Η Morgan Stanley βλέπει ανάπτυξη 4,2%)

Τα οικονομικά μεγέθη για την Ιαπωνία ωστόσο, ήταν μικτά. Ο δομικός δείκτης πληθωρισμού ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο 20ετίας, στο 3,2%, εξέλιξη που δείχνει πως το Τόκιο κερδίζει σταδιακά τη μάχη κατά του αποπληθωρισμού. Η βιομηχανική παραγωγή όμως, μειώθηκε κατά 2,5% τον Απρίλιο, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν συρρίκνωση κατά 2%, που αποδίδεται στην αύξηση της φορολογίας για την κατανάλωση η οποία εφαρμόστηκε από την 1η Απριλίου. Το ιαπωνικό νόμισμα πάντως, ενισχύθηκε κατά 0,2% στα 101,58 γεν έναντι του δολαρίου, δημιουργώντας πιέσεις στις μετοχές των εξαγωγικών επιχειρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v