Νέα άνοδο καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές στο υψηλότερο επίπεδο για το 2014, παίρνοντας την σκυτάλη από τη Wall Street που βρέθηκε χθες σε νέο ιστορικό υψηλό.
Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,24% στις 14.670 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,88% στις 23.145 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με κέρδη 0,97% στις 2017 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX υψηλότερα κατά 0,29% στις 5506 μοάδες,.
Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύετασι κατά 0,53% στις 2045 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,73% στις 2162 μονάδες.
Στη Wall, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,42% στις 16.675,50 μονάδες, ο S&P έκλεισε με άνοδο 0,60% στις 1.911,91 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,23% στις 4.237,07 μονάδες.
Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται κυρίως στην οικονομία. Οι ειδήσεις από τις ΗΠΑ ήταν θετικές με τις παραγγελίες διαρκών αγαθών να αυξάνονται τον Απρίλιο οριακά υψηλότερα των εκτιμήσεων κατά 0,8%. Ανώτερη των προσδοκιών ήταν και η βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος το Μάιο (στο 83 έναντι προβλέψεων στο 82,3).
Σήμερα αναμένονται τα αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ πρώτου τριμήνου και σύμφωνα με τον Ντένις Λόκχαρντ τον επικεφαλής της Fed Ατλάντας, θα δείχνουν συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας. Ο ίδιος όμως, υποστήριξε πως η οικονομία των ΗΠΑ πιθανότατα θα καταγράφει ισχυρή ανάκαμψη φέτος. «Το πρώτο τρίμηνο φαίνεται πως καταστράφηκε από τις καιρικές συνθήκες» δήλωσε συμπληρώνοντας πως μεσοπρόθεσμα τα στοιχεία δείχνουν πως οι προβλέψεις «για ανάπτυξη έως 3% ή καλύτερα για το υπόλοιπο του έτους είναι εφικτή»
Το ενδιαφέρον τώρα επικεντρώνεται στις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών. Λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στελέχη της εκ των οποίων και ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι επισημαίνουν τον κίνδυνο αποπληθωρισμού και αναφέρουν τα μέτρα που τίθενται επί τάπητος όπως η μείωση των επιτοκίων αλλά και η ποσοτική χαλάρωση.
Στην Κίνα, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν αύξηση των βιομηχανικών κερδών κατά 10% τους πρώτους 4 μήνες του έτους σε ετήσια βάση, έναντι ανάπτυξης 10,1% το πρώτο τρίμηνο. Ο διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, Ζου Ξιαοτσουάν, δήλωσε πως η κινεζική οικονομία βρίσκεται σε μία «περίπλοκη» κατάσταση, τροφοδοτώντας περαιτέρω τα σενάρια για νέες κινήσεις από το μέτωπο της νομισματική