Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποιητικά οι αγορές της Ασίας σε υψηλά έτους

Επιφυλακτικές κινήσεις μετά από 5 ημέρες ανόδου. Βουτιά 13,7% στις λιανικές πωλήσεις της Ιαπωνίας. Πιέσεις για μεταλλευτικές και σημαντική υποχώρηση στις τιμές των εμπορευμάτων.

Μικτή εικόνα καταγράφεται στις ασιατικές αγορές μετά από ένα 5ήθμερο ανοδικό σερί που οδήγησε τους χρηματιστηριακούς δείκτες στο υψηλότερο επίπεδο έτους. Η αρνητική έκπληξη από τα οικονομικά μεγέθη της Ιαπωνίας, αλλά και η πτώση που καταγράφεται σε τιμές εμπορευμάτων που είναι κρίσιμα για τις αγορές της Ασίας – Ειρηνικού, είναι οι παράγοντες που οδηγούν τους επενδυτές σε επιφυλακτικότητα.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος με οριακή υποχώρηση 0,07% στις 14.681 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,3% στις 23.145 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με απώλειες 0,24% στις 2012 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX χαμηλότερα κατά 0,15% στις 5498 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,21% στις 2045 μονάδες και ο CSΙ 300 κατά 0,29% στις 2163 μονάδες.

Οι λιανικές πωλήσεις στην Ιαπωνία μειώθηκαν τον Απρίλιο κατά 13,7% σε μηναία βάση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη βουτιά στις λιανικές πωλήσεις εδώ και μία δεκαετία και αποδίδεται πρωτίστως στην αύξηση της φορολογίας κατανάλωσης που εφαρμόστηκε από την 1η Απριλίου. Σε ετήσια βάση,. Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 4,4% που είναι και η μεγαλύτερη υποχώρηση από τον Ιούλιο του 2012. Ο Masamichi Adachi, αναλυτής της JPMorgan επισημαίνει πάντως ότι οι εκτίναξη των λιανικών πωλήσεων το Μάρτιο αντισταθμίζει την κατάσταση έτσι ώστε στο δίμηνο οι λιανικές πωλήσεις να καταγράφουν άνοδο 0,9%.

Στην αγορά της Αυστραλίας τις εντονότερες πιέσεις δέχεται ο μεταλλευτικός κλάδος καθώς η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος υποχώρησε κατά 1,3% στα 96,80 δολ ανά μετρικό τόνο, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2012. Η τιμή του υποχωρεί σχεδόν 28% φέτος λόγω της πλεονάζουσα προσφοράς και της επιβράδυνσης που καταγράφεται στην κινεζική οικονομία.

Η τιμή του χρυσού υποχωρεί κατά 1 δολ., στα 1,257 δολ. ανά ουγκιά, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο, αντικατοπτρίζοντας την πιο αισιόδοξη στάση των επενδυτών, αλλά και την εκτίμηση για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v